Франция може да блокира социалните мрежи в случай на нови кризи

Франция може да блокира социалните мрежи в случай на нови кризи Снимка: bangkokpost.com

Президентът Еманюел Макрон не изключи подобна възможност, предизвиквайки негодуванието на парламентаристите, които направиха неприятни съпоставки между френската демокрация и държави като Иран, Китай и Северна Корея

На срещата си с няколкостотин кмета на френски градове, Макрон засегна ролята на социалните мрежи в настоящите безредици след смъртта на 17-годишно момче от полицейски куршум, отбелязва forbes.ru.

 „Трябва да помислим за социалните медии и забраните, които трябва да бъдат въведени. И когато ситуацията излезе извън контрол, може да се наложи да ги регулираме или затворим“, обяви френският президент.

По-рано Макрон посочи като една от причините за безредиците видеоигрите, които са "отровили" тийнейджърите, предоставяйки им възможност да се забавляват с жестокости онлайн.  Според френският президент, въздържането на младите хора от участие в безредици е отговорност на родителите им, а не на държавата. Приблизително една трета от арестуваните през първите три нощи на безредиците са "млади или много млади", посочи Макрон. Той настоя още социалните мрежи да премахнат съдържание, свързано с протестите, за да не поемат роля в случващото се.

Междувременно, излизат нови подробности за убийството на 17-годишния шофьор от алжирско-марокански произход. Според Reuters, той е карал колата си в бус-лентата, а при стоп-знака на полицаите, се е опитал да избяга, натискайки педала. Запознати източници твърдят, че това не е първото пътно нарушение на 17-годишния водач, плюс шофирането без шофьорска книжка, за каквато не е имал необходимата възраст. 

Смъртта му предизвика масови бунтове във Франция, повдигайки въпроси за расизъм и преднамерени действия срещу малцинствата от страна на полицията. Материалният резултат са палежи на административни сгради, коли и автобуси, разбита инфраструктура, разрушени и плячкосани магазини. 

Пред съда трябва да се изправят над 3 500 арестувани за насилствени действия при участието си в протестите, но в Лион например, крайнолеви активисти блокираха съдебното заседание, предизвиквайки в съдебната зала сблъсъци с полицията и престрелка, съобщава Euronews.

Според юристи, случилото се само ще забави процедурата и „значително ще намали шансовете на задържаните да бъдат освободени бързо”. Правозащитната система отбелязва, че следствените арести са пренаселени, което засилва напрежението в полицейските участъци. От понеделник съдебните дела на арестуваните при протестите, се разглеждат приоритетно и ускорено. Може да се стигне до водене на процесите при закрити врати, както продължи и делото в Лион. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: