Днес на Московската борса: € 1 = 102 рубли, $ 1 = 93,85 рубли

Днес на Московската борса: € 1 = 102 рубли, $ 1 = 93,85 рубли Снимка: plusworld.ru

Последно стойността на рублата падна до тези нива през март миналата година

На този фон, днес и утре в Санкт Петербург се провежда традиционният финансов конгрес на Централната банка на Русия, с "над 100" участника, пишат руските медии. В поканата си за участие във форума председателката на финансовата институция Елвира Набиулина казва: „Много неща се промениха кардинално и трябва да запазим някаква опора, навици и традиции”. И може би в духа на традицията, в днешното си обръщение към тях тя обясни, че отслабването на рублата няма нищо общо с приходите за бюджета.

„Когато курсът отслабне, започват различни конспиративни теории, и по-специално отслабване на рублата с цел увеличаване на бюджетните приходи. Но преди всичко трябва да погледнем динамиката на външната търговия”, каза Набиулина, цитирана от rbc.ru.

Тя припомни, че укрепването на рублата през 2022 г., когато Западът започна да налага санкции срещу Русия, се възприе от мнозина като победа над обстоятелствата. „Но трябва честно да признаем, че това беше резултат преди всичко от рязкото увеличение на износа и намаляването на вноса тогава”, поясни Набиулина, подчертавайки, че, „до голяма степен” отново външната търговия е причина за аналогичната ситуация сега.  

Плаващият курс на националната валута трябва да се възприема като „благо”, тъй като позволява на икономиката "да поема" по-лесно външните промени, заяви Набиулина, наричана от критиците ѝ „убиец на икономиката”. В речта си на форума тя подчерта, че опитите за изкуствено регулиране на обменния курс (което Русия разбира се, не прави), завършват с периоди на дълбока девалвация. 

Очевидно "не в час" с финансовите експерти, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предположи, че сривът на рублата "може да се дължи на действията на спекуланти". Според председателя на комисията по финансовите пазари в Държавна дума Анатолий Аксаков, цитиран от "Интерфакс", резкият спад на рублата е "просто компенсация" на разходите за анексираните миналата година Украински райони, които получиха от бюджета на Руската федерация 184,7 милиарда рубли. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: