„Единно, европейско, цифрово“: Има ли нужда Европа от дигитално евро?

„Единно, европейско, цифрово“: Има ли нужда Европа от дигитално евро? Снимка: https://pixabay.com/

Стартира процесът на дигитализация на европейската валута

 Европейската комисия смята, че електронната версия на парите в брой ще служи като добра алтернатива и обещава, че евромонетите и банкнотите няма да изчезнат от обращение.

Европейската комисия предлага да се въведе в обращение виртуална версия на валутата на Европейската централна банка, която да може да се използва заедно с пари в брой. Съответният законопроект беше представен в края на юни.

Европейският комисар Мейрид Макгинес обяснява, че ЕЦБ иска да предостави на жителите на континента опция за електронни пари в брой, алтернатива.

Кореспондентът на Euronews и еврокомисарят се срещнаха в кафене. Макгинес изважда портфейла си и обяснява: „Да кажем, че дигиталното евро вече е в обращение. Ето моето портмоне, има 50 евро в брой, но ми трябват за нещо друго. За да платя за нашите напитки, мога да използвам електронния си портфейл ."

"Днес хората все повече използват пластмасови карти или смартфони. Искаме да можем да използваме електронния формат на парите. Сега предложихме необходимите закони, но това е само началото на процеса", казва еврокомисарят.

Има все повече електронни разплащания. Централните банки са загрижени, че парите в брой изчезват от обръщение. Електронният паричен еквивалент ще спомогне за поддържането на стабилността на тази система.

Ще изчезнат ли парите в брой?

Срещнахме се с икономиста Мария Демерцис в Музея на Националната банка на Белгия, където можете да видите с очите си еволюцията на платежните средства – от бартера до пластмасовите карти.

Според Демерцис използването на пари в брой за сетълменти ще намалее през следващите години, но банкнотите и монетите няма да излязат напълно от употреба.

"След пандемията смятахме, че повечето плащания се извършват дигитално. Но всъщност, ако погледнете числата - това са цифри на ЕЦБ - 42% от всички транзакции в еврозоната през 2022 г. са направени в брой. 42% не е половината , но много, много близо Мисля, че посоката на движение е намаляване на оборота на пари в брой към дигиталните плащания, но не мисля, че те ще изчезнат напълно“, убеден е икономистът.

Въвеждането на дигиталното евро няма да направи големи промени в ежедневните ни плащания, смята експертът.

"Най-вероятно ще използваме приложение за смартфон. Транзакциите ще се извършват чрез финансови посредници като банки. Това е същият електронен метод на плащане, който използваме сега. В началото ЕЦБ планира да работи само с малки суми. обемът на нашите цифрови активи няма да надвишава три или четири хиляди“, казва Демерцис.


Проблем с поверителността

Европейската централна банка проведе проучване относно въвеждането на цифрово евро. Установено е, че най-големите притеснения са поверителността, сигурността, използваемостта в еврозоната, липсата на допълнителни такси и опциите за плащане офлайн.

Асоциациите за защита на данните също повдигат опасения за поверителността.

"Ако искате цифровото евро да имитира колкото е възможно повече пари в брой, трябва да се опитате да направите сетълмента анонимен. ЕЦБ казва, че ще осигури анонимност за малки суми, но ако сумата е голяма, анонимността е изключена", обяснява Демерцис.

Европейският комисар Макгинес казва, че ЕЦБ не се интересува от това как европейците харчат парите си.

„Европейската централна банка просто иска да ви даде възможност да имате електронна версия на пари в брой. Можете също така да използвате цифрови евро офлайн. Ако използвате електронен портфейл офлайн, това е частна транзакция. Ако е търговска електронна транзакция, вашата банка ще знае, че сте използвали цифрови евро. Но искам да обсъдим всичко това: ако хората се притесняват от нещо, ние ще отговорим на въпроси и ще ги успокоим“, уверява Макгинес.

Въпреки опасенията за поверителността, електронното евро представлява голяма търговска възможност, казва Ян Бом, президент на Европейската финтех асоциация:

"Днес европейският пейзаж на плащанията е много фрагментиран. Има няколко американски компании, които предоставят системи за плащане с пластмасови карти, хората използват Paypal. Но няма единна европейска система. Ролята на FinTech е да развива иновации, които водят до по-голяма прозрачност, да създават най-добрият продукт за потребителите и намаляване на комисионните“, казва Бом.

Днес около 120 централни банки по света работят върху цифрови версии на своите национални валути.

На 28 юни Европейската комисия внесе проектозакон за въвеждане в обращение на електронното евро. Спестяването на пари е гарантирано.

Няма конкретна дата за въвеждане на цифровото евро в обращение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: