Русия и Индия могат да преминат към търговски разплащания в рубли и рупии

Русия и Индия могат да преминат към търговски разплащания в рубли и рупии Снимка: myseldon.com

Индия и Русия обмислят създаването на механизъм за търговски разплащания в национални валути

Индия и Русия обмислят създаването на механизъм за търговски разплащания в национални валути (рупия и рубла), съобщава "Коммерсантъ", цитирайки вестник Mint, който се позовава на източници от индийското правителство. Такъв механизъм за търговия ще позволи на индийските износители да получават заплащане за доставките си в Русия в рупии, а не в долари или евро.

В рамките на такова споразумение руска банка ще трябва да открие сметка в индийска банка, а индийската - в Русия. Все още не е известно кои банки ще участват в сделката. Един от източниците на Mint уточниява, че "за отправна точка може да се вземе трета валута, например юан". Той добавя, че няма да е необходимо обменният курс да бъде обвързан с някаква валута. В рамките на споразумението руската валута ще бъде конвертирана в рупии, а парите ще бъдат кредитирани по сметка в индийска банка.

Mint пише, че механизмът за плащане в рупии с Русия вече е бил използван "в неголеми мащаби", по-специално за стоки като чай. Изданието отбелязва, че механизмът за търтовия в местна валута "е от ключово значение" за двете страни, тъй като Индия купува от Русия много отбранителна техника и ядренаи продукти, а в замяна експортира фармацевтични и селскостопански стоки, както и продукти за машиностроенето.

"Търговията с рупии и рубли е много активна. Работим върху валутно споразумение за улесняване на търговията, още повече, че планираме да увеличим покупките на петрол от Русия", казва един от неназованите индийски чиновници. 

Той добавя, че Индия би искала да купува руски петрол "на намалена цена". Вестникът отбелязва, че заради санкциите на Запада са блокирани плащанията на индийски износители в размер на около 500 милиона долара за вече изпратени в Русия стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: