Най-голямата криптоборса в света се разделя с рублата

Най-голямата криптоборса в света се разделя с рублата Снимка: The Moscow Times

Binance, първата по обем транзакции криптоборса, ще спре да поддържа фиатни депозити в рубли от 15 ноември

Позовавайки се на изявление на компанията, The Moscow Times съобщава, че Binance съветва клиентите да изтеглят депозитите си в рубли, което могат да направят до 31 януари 2024 г. До тази дата руската валута ще може и да се конвертира в криптопари

Binance обяви, че напуска Русия в края на септември. „Гледайки към бъдещето, осъзнаваме, че работата в Русия не е съвместима със стратегията на Binance“, обяви в изявлението си компанията. Криптоборсата не оповести обема на бизнеса си в Русия, но след решението за оттеглянето си, го прехвърли на платформата CommEX. 

Binance предприе стъпките по изтеглянето си от Русия след като Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на криптоборсата. Американската правосъдна администрация подозира, че чрез криптотранзакции в Binance руски граждани заобикалят санкциите, наложени заради войната в Украйна.

The Wall Street Journal (WSJ) на свой ред потвърди, че въпреки ангажимента си да спазва санкционните мерки, Binance помага на руснаци да прехвърлят пари в чужбина. Един от ходовете на криптоборсата беше да продължи да обслужва картите на „Сбербанк” и „ТинькоффБанк”, като ги преименува съответно на „Зелена местна карта“ и „Жълта местна карта“.

След публикацията на WSJ, Binance ограничи руските си клиенти, оставяйки им възможността да извършват „peer-to-peer” (P2P) транзакции между отделни потребители само в рубли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: