Пропастта долар - рубла става все по-дълбока

Пропастта долар - рубла става все по-дълбока Снимка: The Moscow Times

Докато руските власти отчитат икономически успехи, рублата продължава да пада, достигайки днес до курс 101,5 рубли за $ 1

Към 12:30 московско време, курсът леко се понижи, но остана над 100 рубли за долар – тенденция, която се развиваше през цялата седмица, доближавайки августовския връх от 101,75 рубли за 1 $, припомня The Moscow Times. Сайтът finam.ru предвижда „песиместичен сценарий”  (120 рубли за $ 1) и цитира мнението на множество експерти, че властите не могат да спрат девалвацията

Високите етажи на властта в Русия „се правят, че не се случва нищо”, пише The Moscow Times. Попитан кога рублата ще повиши стойността си, президентски съветник отговори: „Рано или късно“. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков призова руснаците да не обръщат внимание на курса на долара, а самият Владимир Путин похвали правителството и Централната банка, че „реагират“, правят всичко правилно и резултати ще има.

Руските икономически и финнсови кръгове предлагат различни идеи за ограничителни мерки. Министерството на икономическото рзвитие е за радикално спиране на изтичането на капитали по китайски модел, докато Министерството на финансите предлага ограничаване на приходите от износ. В същото време висши финансисти призовават „Да не се паникьосваме, а да изчакаме допълнителните приходи от петрол и газ през октомври”

Експертите обаче признават, че за вдигането на рублата е важно вдигането на забраната за износ на петрол и петролни продукти, вместо неотдавна въведеното защитно експортно мито върху тях, чието въздействие изглежда е малко и непостоянно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: