След вчерашното изявление на Путин, цените на газа във Великобритания се покачиха с 18%

След вчерашното изявление на Путин, цените на газа във Великобритания се покачиха с 18% Снимка: ubr.ua

Daily Express: след изявлението на Путин цените на газа във Великобритания се повишиха с 18%

След като руският президент Владимир Путин направи обръщение по националната телевизия, цените на газа във Великобритания се повишиха с 18%, пише Daily Express. Изданието също така подчертава, че Европейският съюз все ще е зависим от руските енергийни ресурси.

След изявлението [на Путин] цените на едро на газа във Великобритания скочиха: британската цена с доставка за един ден напред се повиши с 18%, се казва в съобщението.

Според автора на статията, руският лидер с подобни действия поставя труден избор пред Европа: или да плаща за руския газ в рубли, или да мръзне без газ.

По-рано Путин изпрати нареждане до правителството да даде директива на компанията "Газпром" за промяна на валутата на плащанията за природен газ в действащите договори в рубли. Според президента промените ще засегнат изключително валутата на плащане, в която ще се извършват последващи плащания.

По време на търговията на фондовата борса на 24 март беше регистрирано увеличение на цената на газа в Европа. Той надхвърли 1400 долара за хиляда кубически метра, показват данните на лондонската борса ICE. Увеличението на цените идва на фона на изявлението на руския президент Владимир Путин, че неприятелските страни ще трябва да плащат в рубли за доставките на въглеводороди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: