Пореден срив на руската рубла

Пореден срив на руската рубла Снимка: russia-briefing.com

Вчера на Московската борса руската валута падна с повече от 11% спрямо щатския долар, показват данните от търговията.

По този начин доларът поскъпна от 55.78 рубли на 62.3, като при затварянето на валутната търговия щатската парична единица спря на 61,15 рубли за долар. Рублата отбеляза спад и спрямо еврото, макар и малко по-лек - 10,13%, докато юанът поскъпна с 8,36%, до 9,4 рубли за единица китайска валута, съобщава The Moskow Times.

Търговията с акции на Московската борса се повиши с около 1%, като лидери по ръст бяха наскоро рухналите книжа на „Газпром”, „Сургутнефтегаз” и „Яндекс”.

Поскъпването на чуждата валутата идва на фона на спекулациите, че руското правителство ще върне бюджетното правило, според което може да се намесва във валутния пазар. Миналата седмица руското министерството на финансите, Централната банка и министерството на икономическото развитие проведоха тежък дебат по този въпрос, но окончателно решение не беше взето. 

Някои анализатори отдават спада на рублата на намаляването на приходите от чуждестранна валута заради намалелия износ на газ за Европа, в съчетание с валутните облекчения за износителите. От друга страна експертите смятат, че настоящото поскъпване на чуждата валутата е само временно и в близко бъдеще трябва да се очаква нов етап на укрепване на рублата. 

По-консервативните финансисти обаче са на мнение, че пазарът започва да се обръща и прогнозират, че рублата ще продължи да пада до адекватните ѝ нива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: