Постоянното вторачване в телефона снижава нашата работоспособност

Постоянното вторачване в телефона снижава нашата работоспособност Снимка: Pixabay

Изследванията сочат, че ние проверяваме телефона си средно по над 35 пъти на ден, а това може да окаже драматично влияние върху професионалния ни живот.

Номофобия (от No Mobile Phone) е терминът, с който се обозначава тревожното състояние, близко понякога до страх, че сме останали без телефона си или нямаме покритие на мрежата. Пристрастяването към смартфоните добива все по-застрашителни размери. Според проучване, проведено от агенция SecurEnvoy, младежите на възраст между 18 и 24 години са най-силно зависими от мобилните си телефони: 77% от тях не са в състояние да стоят далеч от тях за повече от няколко минути. Но те далеч не са единствената група от населението, засегната от този феномен.

Освен че се отразява на личния ни живот, номофобията може да има и пагубни последици върху работоспособността и ефективността ни на работното място.

Безпокойство и стрес

Както вече бе посочено, основните жертви на номофобията са тийнейджърите и младежите, но мениджърите се нареждат веднага след тях. Обсебени от надпреварата за високи резултати, те правят всичко възможно да са постоянно достъпни и не си позволяват да изключат телефоните си дори след работното време. Последиците са голяма умствена преумора и стрес и всъщност имат далеч по-неприятен ефект върху производителността, отколкото пропускането на телефонно обаждане от време на време.

Загуба на концентрация

Независимо дали е на презентация, бизнес обяд или по средата на важна задача, страдащият от номофобия постоянно проверява телефона си. С темповете, с които известяванията се изливат в наши дни, загубата на концентрация е факт десетки пъти в рамките на работния ден, правейки ни неефективни.

Намалена креативност

Доказано е, че скуката стимулира творчеството. Но номофобията не ни позволява да скучаем – ние постоянно пишем имейли, звъним на някого, изпращаме смс-и. Избягвайки моментите на скука, мозъкът вече няма възможност да създава нови невронни връзки и следователно да предоставя творчески решения на възникващите проблеми.

Влошаване на социалните умения

Като се фокусира върху смартфона си, а не върху събеседника си и върху текущата ситуация, страдащият от номофобия изпраща много отрицателни и вредни за междуличностните отношения сигнали.

Затова постарайте се редовно да си правите „дигитален детокс" за определени периоди от време, за да презаредите батериите си. Така ще можете да се върнете към работата си напълно съсредоточени и готови за битка.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: