На Земята започва серия от геомагнитни бури

На Земята започва серия от геомагнитни бури Снимка: pixabay

В края на седмицата на Земята ще се прояви слаба геомагнитна активност, която може да повлияе на метеозависимите хора

Геомагнитните бури могат да повлияят негативно на самочувствието. Те представляват колебания в магнитното поле на Земята, причинени от повишената слънчева активност. Магнитните бури могат да причинят смущения в комуникационните системи, както и да повлияят на здравето на чувствителни към времето и възрастни хора.

Кога ще има магнитни бури?

Повишена слънчева активност ще се наблюдава в петък, 16 април, и събота, 17 април. Изблиците ще бъдат леки, но някои хора може да ги почувстват. През април не се очакват силни магнитни бури. Следващите изблици на слънчева енергия се очакват на 22 април, 27 април и 4 май.

Как магнитните бури влияят на нашето здраве?

Най-засегнати от магнитни бури са чувствителните към атмосферни влияния и възрастни хора, бременни жени и хора с хронични заболявания. По време на повишена активност може да изпитате следните симптоми:

   главоболие;
   виене на свят;
   гадене;
   сънливост или безсъние;
   болки в гърба и ставите;
   скокове на кръвното налягане;
   повишена нервност и раздразнителност.

За да се предпазите от опасните последици, преди очакваната буря трябва да се придържате към правилата на здравословния начин на живот.

Избягвайте алкохола, кафето и цигарите, пийте повече зелен и билков чай. Лягайте си по едно и също време и се опитайте да бъдете по-малко нервни. Прекарвайте повече време на открито. Ако състоянието ви се  влоши, задължително посетете лекар.

По материали на NOAA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: