Круизен туризъм: антирейтинг на европейските градове с най-мръсен въздух

Круизен туризъм: антирейтинг на европейските градове с най-мръсен въздух Снимка: https://pixabay.com/

Миналата година круизните кораби в Европа са изпуснали в атмосферата повече токсичен серен диоксид, отколкото милиард коли

Въпреки обещанията на големите круизни компании да предприемат мерки за намаляване на негативното въздействие върху климата, екологичната ситуация бързо се влошава. Това се посочва в доклада Transport and Environment, пише Euronews

Експертите събраха данни за 218 европейски круизни кораба. Оказа се, че през 2022 г. те са изпуснали във въздуха 509 тона серни оксиди. Това е 4,4 пъти повече от всички коли на континента. Освен това през 2019 г. обемът на вредните емисии възлиза на 465 тона.

Защо серните оксиди са опасни?

Серните оксиди могат да увредят екосистемите и човешкото здраве. Те причиняват киселинен дъжд и респираторни проблеми като астма и емфизем.

След затишие по време на пандемията, когато индустрията си взе почивка, „круизните кораби се завръщат и туристически столици като Барселона и Атина отново се задушават от токсичния въздух“, оплаква се Констанс Дейкстра, съавтор на изследването.

   

Големите кораби изпускат и други вредни вещества.

От 2019 г. емисиите на азотни оксиди и прахови частици PM2,5 в Европа са се увеличили съответно с 18% и 25%. Тези замърсители са свързани с респираторни заболявания и рак на белия дроб.

Пристанищни градове с най-мръсен въздух

Барселона оглави класацията на най-замърсените морски пристанища в Европа.

Миналата година там са хвърлили котва 805 круизни кораба, а в пристанището са акостирали над два милиона пътници. От лайнерите са регистрирани три пъти повече вредни емисии, отколкото от всички градски автомобили.

Испанският град е последван от Чивитавекия, италиански град на брега на Тиренско море, атинското пристанище Пирея, испанската Палма де Майорка и Лисабон в Португалия.

    
Екологията пострада не само в средиземноморските градове. Хамбург се издигна от 17-то място по отношение на замърсяването през 2019 г. на 6-то през 2022 г.

Но в доклада има и някои положителни констатации.

Венеция е най-замърсеното пристанище в Европа през 2019 г. Откакто властите забраниха круизните кораби от венецианския бряг през 2021 г., нивото на серен оксид във въздуха е намаляло с 80%, градът е паднал до 41-во място в класацията.

Как да се намали въздействието на тези кораби върху околната среда?

Експертите препоръчват налагането на редица ограничения, например забрана на лайнерите да стартират двигателите си  директно в пристанищата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: