Венеция търси нов модел за туризма

Венеция търси нов модел за туризма Снимка: thenationalnews.com

Класическата туристическа дестинация иска да си върне туристите, но не и предковидния туризъм

Европа бавно се връща към т.нар. нормален живот след пандемията COVID-19. След година и половина пандемични ограничения надеждите на хората да заживеят „както преди” са все по-реалистични. Но изминалото време позволи да се погледне това „както преди” от различни гледни точки и мнозина с право не желаят животът им отново да потече в старото русло.

Венеция, едно от най-привлекателните и посещавани от туристи места, претърпя година на незапомнени фалити и загуба на работни места след строгите ограничения за пътуване и туризъм в света. Сега градът очаква един сравнително оживен туристически сезон, но без негативите, които тълпите туристи носеха със себе си. Желанието им се подклажда и от спомена за чистите води на венецианските канали, приютили много морски обитатели по време на повече от постния туристически сезон през миналите почти две години.

През март Венеция обяви забрана за големи плавателни съдове, включително круизни кораби и шлепове с контейнери, заради опасенията на жителите, че те замърсяват водата в лагуната и активират подводната ерозия на основите на града. Разпореждането предвиждаше круизните кораби да не се допускат в историческия център, а да се пренасочват към индустриалното пристанище в Маргера. Оказа се обаче, че това пренасочване ще изисква строителство на съответната инфраструктура, така че забраната беше „временно отложена” и ще влезе в сила едва след изграждането на нови терминали, които да позволят нови обиколни маршрути извън центъра на града. Засега единственият начин круизните кораби да влязат във Венеция е през канала Giudecca, където през юни 2019 г. 13-палубен кораб „заора” в док на пристанището и удари туристическа лодка, при което бяха ранени петима души.

„Измамиха ни“, скандираха стотици граждани и природозащиитници, които посрещнаха първите гигантски круизни лайнери, акостирли във Венеция след повече от 17 месеца. Лодки с протестиращи нахлуха в пристанището с призиви да не се допускат гигантските плаващи хотели във венецианската лагуна.

„Италианското правителство заблуди не само гражданите на Венеция, но и медиите и общественото мнение по целия свят“, казва пред Guardian един от, лидерите на групата No Grandi Navi (НЕ на големите кораби). В същото време друга група, лаконично наречена Si Grandi Navi (ДА на големите кораби), организира контрапротест в подкрепа на хилядите хора в района, чийто поминък зависи от круизната индустрия, и които заради пандемията са без работа от пролетта на миналата година. Те приветстват новия туристически сезон и работните места, които вече започват да се множат със завръщането му, и са по-склонни да приемат промените „в ход”, без радикални действия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: