Турция представи бъдещия флагман на своя военен флот

Турция представи бъдещия флагман на своя военен флот Снимка: asiatimes.com

Корабът TCG Anadolu L-400, построен в сътрудничество с ипанската компания Navantia, е първият "дрононосител" в света.

Бъдещият турски флагман е създаден като „близнак” на испанския LHD Juan CarlosI, съобщава larazon.es. Очаква се TCG Anadolu, който беше представен пред журналисти миналата събота, да бъде предоставен на турските въоръжени сили по-късно тази година, след като премине различните тестове за въвеждане в експлоатация.

TCG Anadolu е дълъг 231 метра, широк 32 метра и с водоизместимост от 27 436 тона. Максималната му скорост е 20,5 възела и с едно зареждане може да измине 9000 морски мили при пълен товар. Плавателният съд разполага с 6 места за кацане и писта, широка 17 м, включително рампа за излитане под наклон 12 градуса на носа на кораба.

Въпреки че първоначално е замислен като самолетоносач, след като САЩ отказа ангажимента си за продажба на изтребители F-35, Турция преосмисли проекта, така че от TCG Anadolu ще могат да излитат дронове, например Bayraktar TB3 - бойна платформа със сгъваеми крила, която може да излита и каца на самолетоносачи с къса писта. 

Друг дрон, който ще ползва TCG Anadolu е Bayraktar TB3 UCAV, който е снабден с „умни” боеприпаси под крилата си и разполага с програма за щурмови акции. И двата модела могат да се управляват от много големи разстояния, благодарение на комуникационния им софтуер Line-Of-Sight и Beyond-Line.

TCG Anadolu може да носи и безпилотния боен самолет Bayraktar Kizilelma (MIUS), както и самолета HURJET на Turkish Aerospace - малко леко бойно устройство, което се използва и при обучението на бойни пилоти.

Директорът на Турска агенция за отбранителна промишленост (SSB) Исмаил Демир отбеляза пред журналистите, че в проекта са участвали 131 турски компании и подчерта високото ниво на турската корабостроителна индустрия. „Сега работихме с испанската компания Navantia във фазата на проектиране и строителство, но можем да проектираме и изградим тези кораби с национални ресурси“, обяви Демир.

Със своето оборудване, включващо общо 94 превозни средства, в това число 10 хеликоптера или 50 Bayraktar TB3 UCAV, както и две десантни лодки, TCG Anadolu практически е кораб с капацитета на батальон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: