Огромна схема за банкови измами разплетоха в САЩ

Огромна схема за банкови измами разплетоха в САЩ Снимка: news.yahoo.com

Случаят започва през януари 2020 г., когато в малък клон на TD Bank в Балтимор открили, че сумите от десетки чекове за църкви, са попаднали в лични сметки

Управителката на клона бързо открива, че един и същ чиновник е открил седем сметки, през които са минали над 200 чекови депозита, предназначени за църкви. Подозренията ѝ се засилили от факта, че сметките били открили с румънски паспорти или шофьорски книжки, така че тя се запитала с какво нейнят малък банков клон привлича именно румънци. 

Подозирайки престъпления, управителката подава електронен формуляр за измама и скоро отделът за сигурност на банката установил, че същият банков служител е открил с румънски документи не 7, а 412 сметки. Тогава TD Bank съобщава на полицията, че изглежда вътрешен човек помага на престъпници да мамят и църквите, и самата банка. Оказва се, че федералните власти разследват серия подобни кражби, започнали през август 2018 г. 

Установяването на лицата, „дръпнали” парите от чековете в собствените си сметки, отнело време, тъй като документите, удостоверяващи самоличността им, се оказали фалшиви. Междувременно TD Bank съобщава за втори вътрешен човек с подобна практика, този път в клон на банката във Флорида, където са използвани същите фалшиви документи. Девет месеца след сигнала на TD Bank полицията арестува група от девет души, които този месец се изправиха пред съда с обвинения в незаконно присвояване на над $ 1.7 милиона

Но как е могло да стане? Как престъпниците години наред са крали милиони, разчитайки само на двама служители в два малки банкови клона? 

Вълната от измами с чекове се превръща в цунами

Защото е лесно, казва съвместно разследване на Групата за киберсигурност към Държавния университет на Джорджия и изданието The Conversation. Четири месеца те наблюдават престъпни кръгове в тъмната мрежа, анализират приложения за секретни съобщения, видео и аудиозаписи на полицията, съдебни документи, поверителни правителствени данни, клетвени декларации и преписи от правителствени подслушвания. 

И резултатите разкриват изключително сложните технологични умения, с които престъпните групи плячкосват милиарди. Същевременно, черният онлайн пазар предоставя всичко необходимо за извършването на банкова измама, включително видео уроци, наръчници и дори тактики, подходящи за различните банки, плюс възможността да се купят, продадат или споделят огромна маса откраднати данни и хакерски инструменти

Измамната вълна е потресаваща. Американските финансови институции съобщават за повече от 680 000 предполагаеми измами през 2022 г., двойно повече от 2021 г. Според мрежата за борба с финансовите престъпления при Министерството на финансите (FinCEN), миналата година само чрез интернет-транзакции са измамени с почти $ 4,8 милиарда физически лица, компании, общини, щатски правителства и държавни фондове.

У гангстери е попаднала например голяма част от Фонда за подпомагане по време на пандемията, на обща стойност $ 64 милиарда. Според доклад на Американския конгрес и Тексаския университет в Остин, схемата в случая е елементарна - първо крадци отмъкват чековете в мига, след като пощальонът ги пусне в пощенските кутии,  след това се задейства схемата с фалшивите сметки. По подобен начин са ударени и фондовете за безработни, където американското министерство на труда установи неправомерни плащания за $ 163 милиарда

Разследващите предупреждават, че финансовият свят е изправен пред неконтролируема високотехнологична трансформация на измамите. Мощният поток от кражби се подхранва от три основни фактора – високата сложност на престъпните операции, слабото правоприлагане и изобилният достъп до данни на лични и бизнес самоличности, които буквално могат да се намерят на улицата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: