Хакери от КНДР откраднаха милиарди долари, за да финансират ядрената си програма

Хакери от КНДР откраднаха милиарди долари, за да финансират ядрената си програма Снимка: https://pixabay.com/

Международни експерти отдавна твърдят, че Северна Корея развива цифрова армия за ограбване на банки

Представители на Белия дом казват, че докато киберпрограмите на повечето страни се фокусират върху способностите за шпионаж или атака заради традиционни геополитически цели, севернокорейците се фокусират върху кражба на твърда валута, за да заобикалят строгите международни санкции.

Според доклад на американския вестник Wall Street Journal, Северна Корея е създала работна сила в сянка от хиляди ИТ професионалисти, които работят в различни страни по света, включително Русия и Китай, и печелят пари, понякога над 300 000 долара годишно на човек, извършвайки обикновена работа в областта на технологиите.

Как действат?

Докладът, изготвен за вестника от Робърт Макмилън от Сан Франциско, който пише за компютърна сигурност, хакери и неприкосновеност на личния живот, и Дъстин Волц от Вашингтон, окръг Колумбия, който специализира в киберсигурността и разузнаването, твърди, че севернокорейските хакери се представят за канадски ИТ работници , държавни служители и независими японски блокчейн разработчици. Те провеждат видео интервюта, за да си намерят работа или да се представят за потенциални работодатели.

За да бъдат наети в крипто фирми, тези хакери наемат западняци, по същество актьори, които се явяват на интервюта за работа, за да прикрият факта, че севернокорейците всъщност са наеманите. След като получат работата, тези хакери понякога правят малки промени в продуктите, които им позволяват да хакват, казват бивши жертви и следователи.

В доклада се посочва, че най-голямата хакерска операция, извършена от севернокорейците през петте години дигитални кражби, донесла им повече от три милиарда долара, е хакерската атака срещу компанията Sky Mavis, от която са откраднати 600 милиона щатски долара.

Финансиране на военни програми

Докладът цитира американски служители, които казват, че парите от хакерски дейности се използват за финансиране на около 50 процента от програмата за балистични ракети на Северна Корея, която се разработва заедно с ядрени оръжия. Той също така отбелязва, че разходите за отбрана представляват голяма част от общите разходи на Северна Корея. Според оценки на Държавния департамент на САЩ Пхенян е похарчил около четири милиарда долара за отбрана през 2019 г., което представлява 26 процента от общата му икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: