4 от най-добрите натурални добавки и билки против депресия

4 от най-добрите натурални добавки и билки против депресия Снимка: Pixabay

Най-ефективните естествени добавки и билки против депресия включват омега-3 мастни киселини, SAM-e, фолат и жълт кантарион.

Редица доказателства сочат, че тези естествени средства могат да помогнат за повишаване на настроението и облекчаване на депресивните симптоми, въпреки че е възможно да не са ефективни при всички хора.

Важно е да говорите с вашия лекар, преди да започнете използването на тези билки и добавки, и да се консултирате с него редовно, за да може да проследи състоянието ви.

Най-доброто лечение на депресия може да варира в зависимост от медицинската история на конкретния човек и сериозността на симптомите му. За някои хора, особено тези с лека форма на депресия, някои билки и добавки могат да заместят или да допълнят традиционните методи на лечение, като антидепресантните медикаменти и терапия. При други пациенти обаче те може да не са най-подходящото лечение. В тези случаи добавките могат да влошат състоянието или да попречат на действието на други лекарства, така че консултацията с лекар е задължителна.

Омега-3 мастни киселини

Те могат да облекчат депресивните симптоми както при деца, така и при възрастни. Според изследване от 2008 г. омега-3 мастните киселини е малко вероятно да облекчат маниакалните симптоми, свързани с биполярно разстройство, но могат да помогнат за подобряване на депресивните симптоми.

SAM-e

S-аденозил-L-метионин или SaM-e е съединение, произвеждано естествено в човешкия организъм и също предлагано като хранителна добавка. Помага за правилното функциониране на нервната система.

Фолат

Фолатът е витамин от групата В9, който естествено присъства в много храни, включително тъмнозелени листни зеленчуци, млечни продукти, яйца и зърнени храни.

Жълт кантарион

Тази билка се използва от векове за облекчаване на проблеми с психичното здраве и рутинно се предписва при депресия в много европейски страни. Няколко контролирани проучвания на лечение на пациенти с леки до умерени случаи на депресия са показали подобрения при приема на жълт кантарион.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: