Туризъм, посветен на билките, ще развиват в шест европейски държави

Туризъм, посветен на билките, ще развиват в шест европейски държави Снимка: pixabay.com

Целта е създаването на туристически и културни тематични маршрути

Шест европейски държави заедно ще развиват алтернативен туризъм, посветен на билките. Бъдещият европейски ароматен път бе представено в Кипър, една от „спирките” по него, съобщи БНР.

Партньори в проекта (MAPPAE), който се съфинансира от ЕС (програмата COSME), са Кипър, Франция, Италия, Малта, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Целта е създаването на туристически и културни тематични маршрути, свързващи европейски дестинации с общи традиции в областта на лечебните и ароматните растения.

С пресичащото цяла Европа „билково” трасе – от Франция до Кипър, на европейските потребители ще се предлага нов туристически продукт, вдъхновен от принципите на експерименталния туризъм. По този начин ще бъде подпомаган и малкият местен бизнес при достъпа му до европейския пазар.

Вече се разработват 12 тематични насоки, които свързват 150 европейски билкови локации.

В Кипър атрактивният туристически маршрут ще минава основно през планината Тродос в централната част на острова. Той ще предлага посещения на градини за лавандула и рози, както и центрове за тяхната преработка. Интереса на любителите на аромати и вкусове ще привличат и ботанически градини, специализирани билкови и парфюмерийни паркове, маслинов парк.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: