Какво не знаем за дафиновия лист

Какво не знаем за дафиновия лист Снимка: plantogram.com

Сушените листа на лавровото дърво придават неповторим аромат на храните и са една от подправките с най-голямо присъствие в световната кухня.

Но скромните сивозелени листа, които прибавяме в задушеното, могат да предложат много повече. Свойствата им са много полезни за организма заради уникалните биохимични характеристики, така че уротребявайки популярната в цял свят подправка, ние се грижим и за здравето си.

Дафиновият лист съдържа витамини А, С и В6, плюс тиамин, ниацин, фолиева киселина или рибофлавин. В допълнение, листата на лавровото дърво крият и значително количество минерали като желязо, цинк, фосфор, калций и магнезий.

Благодарение на тези съединения, дафиновият лист може да бъде чудесен съюзник при укрепването на имунната система. Витамините и минералите подпомагат антиоксидантните функции на организма. Особено важен е приносът на веществото евгенол - ароматно масло в карамфила, индийското орехче, канелата и дафиновия лист. 

Сушените вечно зелени лаврови листа привнасят своя апетитен аромат без характерността на канелата или карамфила и предотвратяват киселинността в стомашно-чревния тракт, благодарение на евгенола и своите ензими, които разграждат храната по-ефективно. Така че дафиновият лит се очервата като идеалната универсална подправка в храненето на хора с храносмилателни проблеми, както и за спортисти, тъй като облекчавайки храносмилането, евгенолът им помага да релаксират след напрегнати тренировки или състезания.

Плюс всичко това, според някои изследвания дафиновият лист понижава нивата на глюкоза в кръвта, така че може да бъде чудесна добавка в храната за борба с диабет тип 2. Подправката с деликатен аромат е поредно доказателство, че добавените в храната ни билки и растения са подбирани неслучайно хилядолетия наред, за да подобрят не само вкусовите ни възприятия, но и нашето здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: