Макрон успокоява пенсионните протести с планове за тласък на икономиката

Макрон успокоява пенсионните протести с планове за тласък на икономиката Снимка: Еuronews

В неделя френският президент събра в Елисейския дворец повече от 200 бизнес лидери на събитието Choose France

Амбицията му е да привлече инвестиции, да изгради нови производствени структури, за да стимулира създаването на работни места и като цяло - да направи Франция по-независима

Присъстващите бизнемени варираха от представители на развлекателия бизнес (The Walt Disney Company) до производителя на стомана Arcelor Mittal, пише Euronews. Илон Мъск се появи изненадващо, в костюм, но небръснат, с обяснението, че е спал в колата си, за да пристигне навреме, след като е „купонясвал” предната вечер. Той се срещна с френския президент, след което обяви, че се надява на „значителна инвестиция на Tesla във Франция.

Choose France ("Изберете Франция") е инициатива, предназначена да покаже отличните условия за бизнес в страната – и за четвърта поредна година Франция е с най-много чуждестранни инвестиции в Европа. Тенденцията вероятно ще продължи, след като Макрон си е поставил за цел тази година да набере € 13 милиарда инвестиции чрез 28 бизнес-инициативи.

В тази връзка миналата седмица той въведе редица преференции в подкрепа на иновативни индустрии и екологични технологии – например, данъчни кредити за производителите на батерии, електрически автомобили, водород и вятърна енергия, както и по-бързо издаване на разрешения за индустриални проекти.

„Франция се променя, адаптира се към хода на света и аз вярвам, че следваме правилния път, който е да реиндустриализираме страната, да бъдем по-суверенни и да уважаваме повече климата и биоразнообразието“, каза Макрон  в петък, в реч пред работниците на Aluminium Dunkerque, един от най-големите заводи за производство на алуминий в Европа, в Дюнкерк, Северна Франция. Никой не го попита за пенсионната възраст, но за разлика от предишни посещения във френската провинция,  този път Макрон не мина по улиците, за да се срещне с гражданите, докато градът отбеляза засилено полицейско присъствие. 

Непопулярната пенсионна реформа отслаби правителството на Макрон в парламента и възпрепятства икономическата му стратегия. Синдикатите подготвят нов кръг национални демонстрации на 6 юни, а опозицията продължава да организират малки протести, които съпътстват с дрънчене на тенджери и тигани обиколките на Макрон и членовете на правителството из страната.

French mass in May 1 show of anger against Macron pension reform
Снимка - sg.news.yahoo.com

Миналия месец Fitch понижи кредитния рейтинг на Франция, подчертавайки, че „социалните движения, понякога придружени с насилие, са риск за програмата реформи на Макрон”. И това вероятно ще продължи след протестни акции като опожаряването на ресторант в Париж, вандалските атаки срещу офиси на местни и национални политици от управляващата партия и позорното тежко нападение над роднина на Макрон и съпругата му в родния им град Амиен в понеделник през нощта, за което са арестувани шестима мъже и две жени. 

Подобни изблици на насилие обаче не спират френския президент, упражняващ втория си – и последен според френското законодателство президентски мандат. Той вярва в реформите си и не му липсва смелост да ги наложи. В телевизионно интервю след Choose France, Макрон обяви първите резултати на събитието - две големи инвестиции в производството на батерии: € 5,2 милиарда на тайванската група Prologium, и съвместно предприятие на китайската компания XTC и френския енергиен гигант Orano за € 1,5 милиарда. Очаква се до 2030 г. двете начинания да създадат съответно 3 000 и 1 700 работни места.

Според Макрон, най-тежката му реформа с повишението на пенсионната възраст е част от „пакет, който вече дава резултати“. „Ако искаме да сме по-конкурентоспособни, трябва да работим малко по-дълго“, казва френският президент. Откакто встъпи в длъжност през 2017 г., той намали бизнес данъците, улесни наемането и освобождаването на работници, създаде условия за откриването на 300 нови фабрики - при 600 закрити в десетилетието преди неговото президентство. Същевременно Макрон усложни процедурите за обезщетения при безработица, която обаче в последните години падна до най-ниското си ниво (6.9%) от 2001 г. насам, макар че все още е по-висока от средните за ЕС 6%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: