Малта легализира канабиса

Малта легализира канабиса Снимка: healthline.com

Островната държава първа в ЕС предприема тази стъпка, изпреварвайки Люксембург, където отдавна подготвят, но все още не са гласували подобно законодателство.

Вчера следобед парламентът на Малта подкрепи законопроекта с 36 гласа "за" и 27 гласа "против". Привържениците на решението смятат, че "историческият ход" ще предотврати съдебното преследване на дребните потребители и ще ограничи трафика на наркотици, след като вече ще има безопасен и легален начин потребителите да се снабдяват с канабис (марихуана).

Опозиционната националистическа партия на Малта гласува против, макар че първоначално подкрепи новия закон. През октомври обаче промени позицията си и предупреди, че легализирането ще доведе до укрепване на нелегалния пазар и реално ще работи в полза на организираната престъпност, пише The ​​Times. Противниците призоваха президента на Малта Джордж Вела да не подписва новия закон, което е последният чисто церемониален акт за утвърждаването му.

Съгласно промените, всеки, който носи повече от 7 грама, но по-малко от 28 грама, може да бъде глобен с до € 100 евро. Наказанието за пушене на обществено място ще бъде глоба от € 235 евро, а тези, които пушат канабис пред лице под 18-годишна възраст, може да бъдат глобени с до € 500 евро.

Ще бъдат създадени асоциации, които да разпространяват тревата или семената за отглеждане ѝ, така че на практика ще регулират кой колко купува. Един човек може да членува само в една такава асоциация. Възрастните ще могат да отглеждат в дома си не повече от четири корена марихуана.

Непълнолетни, заловени с канабис, ще подлежат на препоръчителен план за грижи или лечение, вместо досегашната мярка арест или наказателно обвинение. 

Ходът на Малта, най-малката държава членка на ЕС, вероятно ще бъде първата стъпка от редица национални решения за промяна на законите за употреба на канабис. 

Подобни планове обсъждат Германия, Люксембург и Швейцария. Трите страни се обявиха за създаването на законно регулиран пазар. Канабисът все още е технически незаконен в Нидерландия, но страната е известна със своите кафенета за употреба на канабис, които въпреки забраната се толерират като туристическа атракция

Италия ще проведе референдум по въпроса следващата година, докато Южна Африка, Мексико, Ямайка и редица американски щати вече имат подобно законодателство. Португалия разрешава употребата на канабис като лекарствена съставка.

Уругвай беше първата страна в света, която легализира канабиса за лична употреба през 2013 г., последвана от Канада през 2018 г. Миналата година ООН прекласифицира канабиса, признавайки правото за терапевтичната му употреба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: