Тестово легализиране на марихуаната ще се проведе в Цюрих

Тестово легализиране на марихуаната ще се проведе в Цюрих Снимка: https://pixabay.com/

На 22 март властите в Цюрих обявиха, че от юли тестово ще бъде легализирана продажбата и употребата на марихуана в града

Планът за подобен експеримент е разработван от няколко години, а сега е получил одобрението на швейцарското министерство на здравеопазването.

Като част от експеримента 2,1 хиляди жители на Цюрих ще могат законно да купуват и консумират продукти с различно съдържание на тетрахидроканабинол, основната активна съставка в марихуаната.

Участниците в експеримента ще трябва да отговарят на въпроси относно навиците си за пиене, здравословно състояние и т.н. на всеки шест месеца.

 

Тези данни ще бъдат проучени от швейцарското министерство на здравеопазването и изследователи от психиатричната клиника на университета в Цюрих.

Въз основа на резултатите от експеримента, който ще продължи три години и половина, те ще направят изводи за въздействието му върху здравето на хората, икономическото значение на подобна мярка и ще решат дали си струва да се легализира марихуаната в Швейцария като цяло.

„Идеята е да получим надеждни доказателства, базирани на реална практика, които ще помогнат за разработването на политическо решение за новия регламент за марихуаната“, казва Барбара Бури, ръководител на проекта в Министерството на здравеопазването в Цюрих.

Според швейцарските власти около 13 000 от 400 000 жители на Цюрих редовно употребяват марихуана.

Марихуаната е легална в няколко американски щата, Канада, Уругвай, Малта и някои други страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: