Медицинският канабис бе легализиран и в Украйна

Медицинският канабис бе легализиран и в Украйна Снимка: https://pixabay.com/

Върховната рада на Украйна одобри на второ четене закона за легализирането на лекарства на базата на медицински канабис (марихуана)

 „За“ гласуваха 248 депутати. Законът ще влезе в сила шест месеца след публикуването му, тоест през втората половина на 2024 г., каза депутатът от Върховната рада Ярослав Железняк.

Законът регламентира употребата на канабис само за  медицински, промишлени и научни дейности. 
Разпространението на марихуана за развлекателна консумация или незаконният й трафик е наказуемо в съответствие с украинския закон за наркотиците.

Само юридически лица, които са получили специален лиценз и сертификат ще могат да отглеждат канабис. Законът ще задължи производителите да поставят 24-часово видеонаблюдение на плантацията, което ще бъде на разположение на органите на реда.

Всеки храст ще трябва да има индивидуално кодиране. Лекарства на базата на медицински канабис ще могат да се получават само с лекарско предписание.

От 2016 г. в Украйна се водят обществени дискусии за необходимостта от легализиране на медицинската марихуана. Президентът Владимир Зеленски обяви в предизборната си кампания през 2019 г., че подкрепя тази инициатива.

Законопроект за легализиране на марихуаната за медицински цели беше регистриран във Върховната рада още през юни 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: