Люксембург легализира производството и употребата на канабис

Люксембург  легализира производството и употребата на канабис Снимка: https://pixabay.com/

Отсега нататък възрастните граждани на държавата могат да отглеждат до четири храста марихуана в домовете или градините си, съобщава The ​​Guardian

Съобщението на правителството на Люксембург направи фундаментална промяна в подхода на страната към използването и отглеждането на канабис за развлечение в светлината на неуспешната забрана, която трябваше да намали употребата на растението.

Според закона, хората на възраст над 18 години ще могат законно да отглеждат до четири растения канабис на домакинство за лична употреба. Търговията със семена също ще бъде разрешена без ограничения за количеството или нивата на тетрахидроканабинол (THC), основната психоактивна съставка.

Правителството казва, че ще бъде възможно да се купуват семена от магазини, да се внасят от чужбина или да се купуват онлайн.

Люксембург също така възнамерява да разреши  местното производство на семена за търговски цели, но плановете за създаване както на национална производствена верига, така и на регулирано от правителството разпределение се забавиха поради пандемията от Covid-19.

За тези, които планират да отглеждат марихуана у дома, площта на отглеждане трябва да бъде ограничена до района на пребиваване. Растенията могат да бъдат засадени у дома, на балкон, тераса или градина.

Законовата забрана за консумация и транспорт на продукти от канабис или коноп ще продължи на обществени места, а търговията с марихуана също остава забранена.

Въпреки това, поради смекчаването на закона, потреблението и транспортирането на количества до 3 грама вече няма да се считат за престъпление, а ще бъдат квалифицирани като нарушение.

Източници в правителството на Люксембург заявиха, че приемането на закона е продиктувано от желанието да се либерализира консумацията и отглеждането на канабис "в рамките на собствените му четири стени".

Това е първата стъпка към по-фундаментална промяна в правителствената регулация за канабиса, насочена към възпиране на потребителите да използват нелегалния пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: