Германия направи още една стъпка към легализирането на марихуаната

Германия направи още една стъпка към легализирането на марихуаната Снимка: https://pixabay.com/

Според германското министерство на здравеопазването консумацията на марихуана в страната нараства

 За да я направи по-безопасна, особено сред децата и младите хора, правителството одобри закон, регулиращ употребата й.

Германското правителство одобри законопроект за либерализиране на регулациите за марихуана. Говорим за легализиране на съхранението на ограничено количество вещество. Ще бъде разрешено и отглеждането на марихуана у дома и организирането на клубове за марихуана.

Свободна продажба обаче няма да има.

Карл Лаутербах, министър на здравеопазването: „Имаме нарастваща употреба на канабис. За съжаление, това се отнася и за деца, млади хора и възрастни. Тоест увеличаването на консумацията в момента се случва без никакви наши реакции. Искаме да ограничим консумацията и да го направим по-безопасен, особено за деца и млади хора, но ние не искаме да го разширяваме."

Жителите на Германия на възраст над 18 години, както е предвидено в законопроекта, ще могат да се присъединяват към специализирани клубове. Членовете им ще имат право да отглеждат канабис и да го разпространяват в строго определени количества. Разходите на клубовете ще се покриват от членски внос.

В момента канабисът може да се отглежда законно в Германия и да се използва за ограничени медицински цели. Ако парламентът одобри законопроекта, Германия ще стане третата страна в ЕС след Малта и Люксембург, която легализира употребата на канабис за развлечение.

euronews.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: