Малките стъпки от вкъщи, които са важни

Малките стъпки от вкъщи, които са важни Снимка: pixabay.com

101 идеи как да се борим с промяната в климата

В поредица от няколко статии ще ви представим интересни идеи как може всеки лично да се включи в общата битка за спасяването на нашата планета.

1. Монтирайте слънчеви панели
Със снижаващата се цена на слънчеви панели и все по-разнообразния избор от компании като Tesla и Forward Labs, които предлагат нови продукти, най-трудното решение няма да е дали да инсталирате, а кой стил и цвят панели да поставите на покрива си. Проектът Sunroof на Google помага да се изчислят потенциалните ползи от инсталирането на слънчеви панели в дома ви.

2. Инсталирайте уред за контрол на консумацията на електроенергия у дома
Един прост одит на домашния разход на електроенергия може да покаже колко изразходва вашият дом и да ви даде съвети относно промените, които ще внесат по-голяма ефективност в дома ви. Повечето одити помагат на собствениците на жилища да спестят между 5 и 30 процента от своите сметки за електроенергия, както и значително да намалят въглеродния отпечатък на дома си.

3. Сменете електрическите крушки с LED крушки
Качествените LED крушки могат да издържат 25 пъти по-дълго от обикновените такива, защото ползват около 75 процента по-малко енергия от другите крушки. В САЩ, например, широкото използване на светодиоди през следващите 10 години може да спести еквивалентната годишна електрическа мощност на 44 големи електроцентрали (около 348 TWh).

4. Попитайте вашата комунална компания как можете да си закупите чиста електроенергия 
Може да не знаете точно каква част от електричеството ви идва от възобновяема енергия, така че сега е моментът да разберете. Свържете се с вашата комунална компания, разберете източниците на електроенергия, които я доставят, и вижте дали можете да се включите в „зеленото ценообразуване“.

5. Почиствайте или подменяйте HVAC филтри на всеки три месеца
Мръсният филтър на вашия климатик или нагревател ще направи експлоатацията на уредите ви по-трудна и ще доведе до по-голяма загуба на електроенергия.

6. Използвайте програмируем термостат 
Вместо да поддържате в къщата си постоянно 30 градуса, инвестирайте в автоматичен термостат, който вероятно ще струва с 25 долара повече, но ще свърши много по-качествен и икономичен контрол на температурата. Например интелигентните термостати от по-висок клас като Nest или Ecobee могат да поддържат желаната температура в дома ви, дори и когато не сте вкъщи или когато всички са си легнали.

7. Перете дрехите си със студена вода 
Повечето американци все още перат дрехите си с топла вода, което струва повече пари и оказва влияние върху околната среда. Приблизително 75 процента от общото потребление на електроенергия и емисиите на парникови газове, произведени от едно зареждане с пране, идват от затоплянето на самата вода. Това е излишно, особено когато и проучванията показват, че изпирането със студена вода е също толкова ефективно, колкото и използването на топла вода.

8. Реновирайтв мебелите си
Мебелите, с които сте обзавели дома си, могат да бъдат иновативни и екологични. Помислете как бихте могли да използвате рециклирани материали - като палети - за да ги освежите и ремонтирате. Понякога само едно пренареждане на старите ви мебели може да внесе подобрение, вместо веднага да се втурнете да купувате нови мебели.

9. Рециклирайте дрехите си 
Средният американец изхвърля около 80 килограма дрехи годишно. Не само че бързата мода е разточителна, но и екологичните разходи за производство и разпространение на нови дрехи са пагубни  Шепа търговци на дребно предлагат програми за рециклиране. Други фирми, като Patagonia например, закупуват, ремонтират и препродават леко изтъркани дрехи.

10. Купете нови уреди с етикета Energy Star  
Когато трябва да смените хладилник или съдомиялна машина, изберете уред със сертификат Energy Star. Продуктите на Energy Star са по-ефективни, което означава, че могат да ви помогнат да намалите разходите си за електроенергия и да смекчите емисиите на парникови газове.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: