Мисли глобално - да засилим гражданската си позиция

Мисли глобално - да засилим гражданската си позиция Снимка: pixabay.com

101 начина да се борим с промяната в климата

В поредната статия как да се справим с промяната в климата ще ви представим идеи, които засягат по-активно гражданско участие:

63. Подкрепете вашата местна фирма за почистване на речни води
Градовете в САЩ вземат мерки, с които да направят реките си по-чисти и приятни. Дори има движение за създаване на парк за плуване в река Чарлз в Бостън и за инсталиране на басейн за плуване в източната река на Ню Йорк. 

64. Озеленете местната магистрала
Превърнете грозните подлези, надлези или мостове на магистралата в зелени паркови алеи.

65. Запазете нощното небе
Приблизително 99 процента от хората в Съединените щати и Европа живеят под замърсено небе. Всяко ненужно осветление води до загуби на електроенергия и пари. Намалете осветяваните места, като оставите само онези, които се нуждаят от светлина.

66. Научете как покачването на морското равнище може да се отрази на вашия град
Истината е, че най-силно засегнати ще са крайните общности. Например Бостън предприема действия срещу нарастващата брегова линия.

67. Застъпете се за по-добри строителни норми, енергийна ефективност и прозрачност
Сградите са отговорни за почти половината от потреблението на електроенергия в Съединените щати. Архитектите и проектантите могат да се застъпват за строителни норми и норми за зониране, които благоприятстват по-голяма енергийна ефективност. 

68. Посетете кметството
Попитайте лично своите представители за изменението на климата. Клубът на Сиера, например, предлага разговори свързани с оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение .

69. Кажете на града си да се движи без кола
Това, което звучи като невъзможна мечта, бе постигнато от градове като Осло за няколко години. Друг пример е Ванкувър, който успя да намали наполовина автомобилите си.

70. Подкрепете транзитно-ориентирано строителство
Градове като Чикаго са развили концепцията за строителство, ориентирано към транзит - изграждат се по-големи сгради с по-малки пространства за паркиране, но в близост до транспортни линии. Това е идеята „две в едно", повече жилища в центъра на града с по-малко нужда от частни автомобилни пътувания.

71. Кажете „да“ на транспортните инициативи
Подобряването на транспорта струва пари, така че следващия път, когато във вашия град има мярка, насочена към транспортна промяна, гласувайте с „да“. 

72. Борете се за премахване на „мъртвите" паркинги
 До 14 процента от земята в някои градове в САЩ е отделена за паркиране на неподвижни превозни средства. Това не само че не е стимулиращо, но и заема ценна земя, която може да бъде използвана за по-полезни дейности. 

73. Поддържайте отчетността на производството на изкопаемите горива
Множество нефтени и газови компании са предприели важни действия, но все още има какво да се желае от тези корпорации, за да станат „зелени".

74. Убедете своя град да поддържа 100 процента чиста енергия
Преминаването към 100% възобновяема енергия може да изглежда като възвишена цел, но не е толкова далечна, колкото си мислите. Много от кметовете и градските лидери започнаха да променят политиките в областта на транспорта, планирането и енергетиката, тръгвайки по дългия път към по-чист въздух. И както мнозина от подписалите се са открили, възобновяемите енергийни източници ще спестят значителни пари в дългосрочен план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: