Световните лидери въздъхнаха след победата на Байдън

Световните лидери въздъхнаха след победата на Байдън Снимка: pixabay.com

Световните лидери приветстваха победата на Джо Байдън като добре дошъл шанс за укрепване на демокрацията и нова възможност за сътрудничество по отношение на изменението на климата, пандемията от коронавируса и други критични геополитически проблеми като оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата и пренебрежението на правителството на САЩ към НАТО и Световната здравна организация.


Какво иска светът: Четирите години насочената навътре политика на Тръмп - „Америка на първо място“ - генерира сдържано глобално търсене на една по-ангажирана и настъпателна Америка. Лидерите на правителства и глобални институции имат дълъг списък с искания на помощ от САЩ, която администрацията на Тръмп често отказваше да предостави: от изменението на климата до облагането на интернет компаниите. 

Докато Азия се справя с реалността на администрацията на Байдън, облекчението и надеждите за икономическо и екологично съживяване се сблъскват с безпокойство и страхове от невнимание. Мощният обхват на САЩ се простира до почти всички краища на Азиатско-Тихоокеанския регион - от сигурността на търговията до изменението на климата. За своите четири години управление Тръмп разклати основите на отношенията със САЩ там, като ухажваше традиционни съперници и атакуваше съюзници често и с удоволствие. Може би единственият общ въпрос сега е: какво ще направи Байдън? 

Премиерът Борис Джонсън трябва да се измъкне хитро, след като съюзникът му Тръмп беше победен. Той отрече, че близките му връзки с Тръмп ще навредят на отношенията между Великобритания и САЩ, след като Байдън встъпи в длъжност през януари. Джонсън поздрави Демократическата партия за победата и заяви, че „общата глобална перспектива“ на двете страни ще бъде от жизненоважно значение за утвърждаването на глобален ред, основан на правила. Джонсън, който все още не е говорил с Байдън след победата му, каза в интервю за Асошиейтед прес, че „САЩ е нашият най-близък и най-важен съюзник“ и настоя, че това няма да се промени, съобщават от Лондон Джил Лоулес и Пан Пилас.

„Специалната връзка“ няма да се промени непременно, но може да бъде силно обтегната. Гласуването на Великобритания за напускане на Европейския съюз - кауза, която Джонсън отстоява - и изборът на Тръмп се случиха в рамките на няколко месеца през 2016 г. Оттогава мнозина виждат двете събития и двамата мъже като двоен изблик на популизъм. Миналите коментари на Джонсън за бившия президент Барак Обама също не са забравени.

Президентът на Иран Хасан Рухани призова Байдън да върне САЩ към ядрената сделка на Техеран със световните сили. Той каза, че изборът на Байдън представлява възможност за САЩ „да компенсира минали грешки и да се върне на пътя на спазване на международните споразумения чрез спазване на международните норми.“

Понякога наричат президента на Бразилия Жаир Болсонаро „Тръмп от тропиците“, заради популисткия му стил, който не пипа с ръкавици - и той мълчи за загубата на Тръмп. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор  досега отказа да поздрави Байдън, като заяви, че ще изчака, докато се разрешат правните оспорвания. Макар че мотивите им може да са доста различни, и двамата лидери са изправени пред критики за позицията си в собствените им страни, съобщават Марк Стивънсън и Дебора Алварес.

Събуждайки се с новината за избора на Камала Харис за вицепрезидент на САЩ, зарадваните хора в родния град на нейния дядо от Индия пуснаха фойерверки и отслужиха молитви. Преди да се отправят към храма, групи хора се струпаха по ъглите на улиците в село Туласендрапурам с население от 350 души, за да четат вестници и да разговарят за победата на демократите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: