Вдъхновете колегите и децата си

Вдъхновете колегите и децата си Снимка: pixabay.com

101 идеи как да се борим с промените на климата

75. Включете се в организирана борба с изменението на климата
Жителите на английския град Аштън Хейс не се нуждаели от правителствена помощ, специални технологии или допълнително финансиране за борба с изменението на климата. През последното десетилетие съседите там постигат 24-процентно намаляване на емисиите, като си сътрудничат и променят ежедневното поведение, споделят съвети за устойчивост на атмосферни влияния и намаляване на потреблението на енергия. 

76. Слушайте най-добрия подкаст за климат
Warm Regards представя подкаст, в който разглежда изменението на климата, от глациологията до зелената енергия. Негов домакин е палеоекологът Жаклин Гил и журналистът Анди Ревкин от ProPublica.

77. Прочетете книга за климатичните промени
Една такава книга е Merchants of Doubt, която проследява учените, които оспорват доказателствата за изменението на климата. Други популярни заглавия са „Шестото изчезване: Неестествена история" от Елизабет Колберт, писателката е наградена от Ню Йоркър; и „Топлина: Как да спрем планетата от изгаряне" от Джордж Монбиот.

78. Привлечете децата си за каузата
Човек никога не е прекалено млад, за да предприеме действия за спасяване на климата. НАСА е осигурила солидно въведение в науката за глобалното изменение на климата. (Не се притеснявайте, те имат и версия за възрастни.)

79. Подкрепете предложение за данък върху въглеродните емисии
Данъкът върху въглеродните емисии е такса, наложена за изгарянето на въглеродни горива като въглища, нефт и газ. Това е начин потребителите на въглеродни горива да плащат за щетите върху климата, причинени от отделянето на въглероден диоксид в атмосферата. Допълнително стимулира компаниите да преминат към невъглеродни горива и енергийна ефективност.

80. Разберете кои са вашите представители в правителството
 Не Тръмп реши да се откаже от Парижкото споразумението: 22 сенатори настояха САЩ да се оттеглят. Има много начини, по които можете да научите как вашите представители са гласували по актуални въпроси, свързани с климата и науката. Ако не сте съгласни с техните решения, свържете се с тях и им го съобщете.

81. Неудобната истина
Може би сте гледали документалния филм на Ал Гор за климата преди много години. В много отношения посланието му никога не е било по-актуално от сега. Организирайте парти и покажете неудобно продължение. 

82. Подкрепете публикации, които отчитат промените в климата
Добрата журналистика ни прави по-добри граждани и ни помага да научим повече за проблемите (например как климатичните промени променят вкуса на чая и вредят на производството на храни).

83. Проследете какво е локалното замърсяване на въздуха
Фондът за защита на околната среда си партнира с Google, за да създаде инструмент за дистанционно проучване, който може да помогне за картографиране на замърсяването на въздуха в градовете. Кварталите могат да използват данните, за да понижат емисиите и да се погрижат за общностите, които най-много рискуват здравето си.

84. Подкрепете инициативи за корпоративна устойчивост или основете такава в офиса си
Ако вашата компания има такава инициатива, намерете начин да се включите в нея. Ако ли пък не, говорете с колегите си да инициирате такава. 

85. Разберете как по-гъсто населените градове спомагат за борбата с изменението на климата
Въпреки че връзката не е толкова очевидна - изграждането на по-високи и по-гъсто населени градове е най-добрият начин за намаляване на вредните емисии, тъй като това позволява на хората и стоките, които консумират, да изразходват по-малко енергия по време на движение. Интелигентното строителство е най-добрият начин градът да намали своя въглероден отпечатък

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: