Ватикана върна на Гърция скулптури от Партенона

Ватикана върна на Гърция скулптури от Партенона Снимка: mymodernmet.com

Този „жест на приятелство” беше обявен от папа Франциск миналата година.

Трите мраморни фрагмента на 2 500 години, изобразяващи глави на мъж, момче и кон, от векове са част от колекцията на папската държава, припомня ВВС. На церемонията по връщането им присъстваха множество гръцки официални лица, в т.ч. главата на Гръцката православна църква, архиепископ Йероним, който изрази надеждата, че и други ще повторят този жест, след като „Папа Франциск показа, че това е възможно и важно“.

Най-голямата колекция артефакти от Партенона, която съдържа около половината оцелели скулптури от античната сграда, е притежание на Британския музей. В началото на ХIХ век по заповед на шотландския благородник Томас Брус, известен като лорд Елгин, от Гърци са изнесени десетки скулптури от Партенона и впоследствие са продадени на британското правителство, което ги излага в Британския музей. 

Повече от 100 години Гърция се опитва да си ги върне и запознати  казват, че двете страни са близо до споразумение. Британското законодателство забранява връщане на културни притежания, но може да се включи в инициативата за възстановяване на Партенона, като заеме на Гърция скулптурите в рамките на ротационен обмен на експонати между музейни институции. В замяна на това, Гърция ще покаже в Британския музей културни ценности, които досега не са били излагани изън страната.

Преди няколко месеца Италия и остров Сицилия върнаха на Гърция скулптурни фрагменти от Партенона. Сградата, която съвременните технологии все още не могат да възстановят, е построена само за 10 години в периода между 447 г. и 438 г. пр.Хр.  С вековете е станала символ на древногръцката демокрация и култура, а като архитектура се нарежда сред малкото съвършено проектирани и изпълнени сгради в световната история.

Учени откриват в пропорциите на Партенона и числото пи (π), и т.нар. Златно сечение в цялостната конструкция и отделните архитектурни детайли, както и мерки, съответстващи на прочутата цифрова редица на Фибоначи - математически феномени, открити много по-късно от времето, когато Партенонът е бил построен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: