Гърция си връща стотици откраднати артефакти

Гърция си връща стотици откраднати артефакти Снимка: greece-is.com

Колекцията от 351 предмета включва бронзова статуя на Александър Велики от II век

Безценните образци ще потеглят към Гърция след спечелената съдебна битка с компанията на британския търговец на антики Робин Саймс, съобщи ВВС. Предполага се, че като част от черна мрежа търговци на исторически ценности, той е плячкосал хиляди артефакти от цял свят. Съдебната сага срещу Саймс продължи 17 тодини и е само един от множеството правни спорове, които Гърция води срещу музеи и частни колекции по целия свят, за да си върне ограбените ѝ културни ценности.

За благоприятната развръзка на случая с Робин Саймс съобщи  гръцкият министър на културата Лина Мендони. Тя не отговори на въпроса дали връщането на артефактите е свързано с разследване на италианската и швейцарската полиция от 2016 г., което според думите на запознати, е стигнало до огромен склад на Саймс с исторически произведения на изкуството в Женева. 

Най-оживеният дебат по въпроса дали музеите трябва да връщат предмети в страните им на произход са скулптурите от Партенона. Изваяни от мрамор преди около 2500 години, те са украсявали най-големия храм на Атинския Акропол. 

В началото на XIX век британският военен и дипломат лорд Елгин ги демонтира оттам и впоследствие ги продава на британското правителство. Десетките скулптури и фризове от Партенона са изложени в Британския музей и се смятат за един от най-ярките символи на древна Елада и западната цивилизация.

Според запознати източници, разговорите между Гърция и емблематичния музей на Обединеното кралство за връщането на скулптурната колекция напредват. През март Ватикана върна в Атина три фрагмента от Партенона, които папската държава съхраняваше от векове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: