Международният ден на музеите е празник и за някои доста странни колекции

Международният ден на музеите е празник и за някои доста странни колекции Снимка: netgrafix.ch

С повече от 1 000 музея в най-широк спектър теми, Швейцария например е дом на някои от най-големите и богати световни музеи, но и на такива, способни да предизвикат „хиляди кошмари”, пише swissinfo.ch

В Музея на жабата в кантон Фрибург ще видите над 100 сцени с жаби – жаба, яхнала катерица, класна стая пълна с жаби, жабешки съд със съдебни заседатели-жаби и други „типични сцени от ежедневието”, както пише в презентацията на музейната сбирка.

Отново във Фрибург, Музеят на шевните машини показва експозиция от над 250 исторически модела, изложени в сводеста изба от ХII век. Колекцията е част от музея Wassmer и уникалната му колекция от домакински уреди - механични прахосмукачки, ютии от различни епохи и всичко, свързано с изкуството да се перат дрехите от ХIХ век насам.

Шокиращо преживяване носи Музеят Х. Р. Гигер в Грюер, кантон Фрибург. Казват, че всеки посетител под 16 години трябва да бъде придружен от възрастен, а възрастният – от още по-възрастен… Покойният швейцарски художник и скулптор, работил за филмовата индусрия, е завещал на музея си своите биомеханични творби, разкриващи сблъсъка между човешката плът и машината, изразен най-вече чрез сцени на секс и насилие. В същия стил е и дизайнът на бара срещу музея. Заведението не се оплаква от липса на посетители, тъй като почти всеки излизащ от музея, има нужда от питие.

Ако се интересувате от бира, не пропускайте Музея на бирените бутилки в Сент Гален, с неговата колекция от 3 000 шишета за бира, използвани в 260-те швейцарски пивоварни. Отделно швейцарският Музей на бирата в бившата пивоварна Cardinal във Фрибург показва по-специално Източна Швейцария като бастион на златистата пенлива напитка. 

Beer Bottle Museum - st.gallen-bodensee.ch - EN
Снимка - st.gallen-bodensee.ch

„Никой не е измъчвал вещици по-страшно от швейцарците“, писа швейцарска медия преди години. В швейцарския Музей на магьосничеството в Гренихен, кантона Ааргау можете да видите пълен преглед на процесите срещу вещици в Швейцария, а последната екзекутирана през 1782 г. вещица Анна Гьолди има собствен музей. Впрочем през 2008 г. Гьолди беше официално оневинена. И в двата музея се допускат посетители над 11 години. 

Ако това преживяване не ви е достатъчно, може да ви хареса Музеят на палача в Сисах, кантон Базел. Настанена подходящо в бивш затвор, колекцията показва широк набор от инструменти за екзекуции и изтезания, включително гилотини и мечове за обезглавяване.

Абсолютно необикновено изживяване е да наблюдавате в действие трите 250-годишни автомата на часовникаря Жаке-Дро в Музея за изкуство и история на Нюшател. Сред механичните „роботи” можете да видите музикант да свири на орган, художник да рисува картина, но звездата е писателят - 70-сантиметров елегантен млад мъж, който може да напише текст от 40 знака и го прави с перо, което топи в мастилница! Нещо повече, очите му следят текста, докато пише. Умопомрачително!

За един музей със свободен вход, познавачите казват, че на посетителите би трябвало да се плаща, за да се решат да влязат. Това е Музият на восъчния мулаж в Университета на Цюрих, където са представени невероятно реалистично восъчни модели на кожни заболявания. Колекцията е създадена за обучение по медицина. Тук можете да видите носове с проказа, очи с язви, уши с абсцеси, лице на болна от едра шарка – и всичко в естествени размери и… отвращаващ реализъм. Както се казва в сайта му, „нашият музей предлага достатъчно материал за хиляди кошмари”. 

Приятно гледане!  Вижте поне един музей днес, 18 май - международния ден на музеите и професионален празник на музейните работници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: