Още музеи по света, посветени на жени (продължение)

Още музеи по света, посветени на жени (продължение) Снимка: marathonmoving.co

След вчерашната ни разходка из Европа, представяме някои музеи в САЩ, които може би държат първенството по изобилие на подобни мемориали.

Музеят The Gardner в Бостън, Масачузетс, показва над 2 000 артефакта от цял свят, събрани от Изабела Стюарт Гарднър (1840 – 1924), една жена, преживяла тежка лична драма, но насочила живота си в пътешествия и колекциониране на картини, скулптури, редки предмети, текстил, рисунки, ръкописи, снимки и писма от Европа, Близкия изток и Азия. Колекцията съдържа истински съкровища и е представена в построената от Изабела Гарднър триетажна сграда, наречена Fenway Court, която отваря врати през 1903 г. В колекцията, която отбелязва 120 години от създаването си, някои витрини обаче са празни, след грабеж през 1990 г., който все още не е разкрит. И нещо интересно – всяка жена на име Изабела влиза в музея без билет. 

В тихото градче Гибсънвил, Северна Каролина, САЩ се намира музеят на Шарлот Хокинс Браун (1883 – 1961). Пионер на образованието за афроамериканското население на Съединените щати, само на 19 години тя създава училището за чернокожи момичета Palmer Memorial Institute, като за една година сама събира пари, реновира стара ковачница и я превръща в селскостопанска школа с програма и за изкуства. Училището започва да приема и момчета, събирайки ученици от Севера и Юга и дори от Западна Африка. Образователната институция си спечелва славата на престижен учебен център, продължил да работи десет години след смъртта на основателката си.  По-късно училището се превръща в музей, който и днес изненадва с чудесен кампус, общежития, ферма, трапезария, научен център и спортни игрища. Отворен е целогодишно, с почивни дни неделя и понеделник. Входът е свободен.

Jane Addams Hull-House Museum | Things to do in Little Italy, UIC, Chicago
Къща-музей  Джейн Адамс Хъл, Чикаго, снимка - timeout.com

Къщата-музей на Джейн Адамс Хъл (1860– 1935), една от най-посещаваните забележителностив Чикаго, Илинойс, разказва за живота на жена, посветила се на социалните реформи. Тя създава селището Хъл Хауз (Hull House), за да помага на новопристигащите емигранти било с подслон, легализиране, курсове по английски, търсене на работа, здравно обслужване, грижи за децата, храна в обществена трапезария и дори занимания в танцов клуб и хор. Една от сградите на Hull House - днес в рамките на Университета на Илиноис, приютява музея на Джейн Адамс Хъл, като символ на стремежа към социално равенство. Експозицията почива само на големи национални празници, входът е безплатен, даренията са добре дошли. 

В малкия град Адамс, в Масачузетс, е музеят на една от първите защитнички на правата на жените, Сюзан Б. Антъни, (1820 - 1906). Преследвана, арестувана и съдена, Сюзан Антъни създава женски организации, издава списание, пише книги и в крайна сметка успява да представи пред един американски сенатор петиция за правото на американските жени да гласуват, ратифицирана едва 14 години след смъртта ѝ. Околностите на градчето са чудесно място за туризъм, вблизост до връх  Грейлок, който се вижда от музея.

Frida Kahlo Museum in Coyoacan | Expedia.co.uk
Синята къща на Фрида Кало, снимка - expedia.co.uk

Друг забележителен музей е „Синята къща” на Фрида Кало (1907 – 1954), в Койоакан, Мексико, където са събрани дрехи, вещи, книги и рисунки на забележителната художничка. Синята къща е и домът на необикновената любов между Фрида Кало и съпруга ѝ Диего Ривера, автор на знакови за Мексико монументални стенописи. 

Ако сте в Япония може да се отбиете до литературния музей на Йошия Нобуко (1896 – 1973) в Камакура. Наследничка на стари самурайски фамилии, Йошия Нобуко е нестандартна, свободолюбива фигура, авторка на бестселъри в жанра на романтичната и еротична новела и символ на глобалното движение за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. В нейния дом-музей, приличен на оазис с традиционната си японска градина, някога се е събирал интелектуалният елит на страната. Сградата е и културно-образователелн център за  жени и приема посетители само в определени дни.

Може би не така шумно рекламирани, музеите, посветени на жени, са част от очарованието на много места по света, съхранявайки паметта за делото на десетки представителки на нежния пол и вдъхновявайки последователките им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: