Ако планирате пътуване, помислете за маршрут по музеите, посветени на жени

Ако планирате пътуване, помислете за маршрут по музеите, посветени на жени Снимка: ianandwendy.com

Месец март е идеалното време за един тур по тези паметници на делата на някои от забележителните представителки на нежния пол.

Започвайки от Европа, atlasobscura.com предлага добро начало по маршрута, с един от най-известните музеи в света – родният дом на Мария Склодовска-Кюри (1867 – 1934) във  Варшава. Полската столица с право се гордее, че е родно място на първата жена, носител на Нобелова награда и първият учен, който я получава два пъти – за постижения и в химията, и във физиката. Открила е два химични елемента - радий и полоний, наричайки втория на родината си. Варшавският музей на Мария Кюри е отворен целогодишно от вторник до неделя. Билетът струва 11 злоти (4.5 лв.), с намаления за студенти.

В градчето Лайм Реджис в Дорсет, Англия, е музеят на Мери Анинг (1799- 1847), един от първите професионалисти в събирането на вкаменелости. Надарена с набито око и безпогрешен усет, тя е истински ловец на реликви и автор на значителни открития в палеонтологията. На мястото на сегашния музей, където е била бащинат ѝ къща, Мери Анинг открива и управлява своя магазин за вкаменелости. Във времето, в което живее, работата ѝ е подценявана, макар че корифеите на палеонтологията от мъжки пол често са прибягвали до нейния магазин, набавяйки си необходимите палеонтоложки образци, но разбира се, не са я споменавали в трудовете си.

Mary Anning: Statue of fossil-hunter to be unveiled in Lyme Regis | ITV  News West Country
В музея, разказващ за Мери Анинг, снимка - itv.com

Музеят на първата жена професионален палеонтолог е отворен целогодишно от вторник до неделя, представяйки уникални експонати, някои от които на 200 милиона години.  Предлагат се редица образователни инициативи, включително походи за търсене на вкаменелости. Билетът за възрастни струва £ 7.95/£ 9.95 (в зависимост от сезона), за деца - £ 4.95/£ 6.95, а за семейства и групови посещения са предвидени значителни отстъпки. 

Музеят на Грейс Дарлинг (1815 - 1842) в Бамбърг, Англия, разказва за живота на дъщерята на фаропазач, станала символ на доброволческата помощ. Грейс израства на остров Браунсман и остава до баща си, присъединявайки се към работата във фара. Научава всичко за корабите, за морето, за приливите и отливите, за местния климат и морските ветрове, придобива и голям личен опит. 

Звездният миг на живота ѝ настъпва в нощта на 7 септември 1838 г., когато бурният вятър разбива пътнически корб в скалите на една миля от остров Браунсман. Грейс Дарлинг бързо убеждава баща си да излязат в океана с лодка с весла, за да търсят оцелели. Спасяват девет души, а младото момиче става знаменитост и дори получава £ 50 награда от кралица Виктория. Но битката с морето не я пощадява и на 26 години Грейс умира от туберкулоза. 

RNLI - The Grace Darling Museum, Bamburgh | Case studies | Blue
В музея на Грейс Дарлинг, снимка - bluedc.co.uk

Входът в Музея на Грейс Дарлинг в село Бамбург, Нортъмбърланд е свободен, но като продължение на доброволческата ѝ мисия, дарения се приемат с благодарност и се предоставят на Кралския национален институт за спасителни лодки. Отворено е всеки ден.

Преди да се впуснете в обиколка на европейските музеи, посветени на жени, можете да започнете от България, например с къщата-музей на Райна Княгиня (1856 – 1917) в Панагюрище – едно добро начало, за да научите още за жените в историята.

Снимка - museumpan.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: