Малък белгийски град живее под угрозата на „вечно химическо замърсяване”

Малък белгийски град живее под угрозата на „вечно химическо замърсяване” Снимка: landbouwleven.be

Звейндрехт, разположен близо до Антверпен, е една от горещите точки в Европа по замърсяване с химикали от групата PFAS - вещества, известни с изключителна стабилност и много бавни темпове на разграждане.

Смята се, че наличието на PFAS във водата и почвата, може да доведе до повишен риск от рак, заболяване на щитовидната жлеза и намален имунен отговор към ваксини при деца. В Звейндрехт не е препоръчително да се ядат плодове, зеленчуци и яйца, произведени в района. Местните жители обвиняват мултинационалната компания 3M, заради близкия до градчето завод, който работи с PFAS.  

Други препоръки са  „да не работим с голи ръце в почвата, а да го правим с ръкавици, също и да внимаваме децата ни да не играят в тревата“, казва пред Euronews местният жител Винсент Делю. Произвеждал е яйца, но вече не ги продава. Не иска обаче да пожертва и своите 300 овощни дървета и три зеленчукови градини, но изглежда се примирява с безизходицата: „Казват ни да бъдем бдителни – и в крайна сметка, не можем да направим нищо друго”.

Според Делю, много от съгражданите му са травмирани, някои изобщо не излизат, оплаквайки се от бърнаут, споменава се дори самоубийство. „За да бъдем честни, такива случаи не е имало, но хората наистина са уплашени”, казва Винсент Делю. 

„3M наистина е най-големият замърсител в Европа, а мисля, че по отношение на PFAS, дори в света”, казва Тоон Пенен, друг жител Звейндрехт. Според него, кръвните изследвания на съгражданите му сочат, че са с с най-висока концентрация на PFAS в кръвта.

Пред Euronews от 3M заявиха, че ще работят за „преустановяване на използването на PFAS в своето продуктово портфолио до края на 2025 г., в съответствие с дългогодишната позиция на 3M да действа отговорно”. Миналата година американската група се споразумя с фламандското правителство да инвестира в района € 571 милиона, включително € 250 милиона, насочени към „идентифицирането на приоритетни коригиращи действия”.

PFAS се използват в текстилната, автомобилната и електронната промишленост, за незалепващи покрития върху печки, противопожарна пяна, дъждобрани и др. Вчерашна публикация на The Guardian съобщава за наличие на PFAS и във "всички изследвани марки тоалетна хартия" в световен мащаб, което означава, че "вечните химикали" навлизат в пречиствателните станции и преодолявайки всички защитни бариери, тровят почвите и водите по света.

Миналия месец Европейската агенция по химикалите, която отоваря за управлението на такива вещества в ЕС, представи предложения за ефективна забрана на използването и производството на около 10 000 химикала от групата на PFAS. Засега обаче, никъде по света не действат мерки за тоталното отстраняване на PFAS от промишлеността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: