Противоречия в Европейския съюз за пазара на електроенергия

Противоречия в Европейския съюз за пазара на електроенергия Снимка: crisis24.garda.com

Седем държави от Европейския съюз предупредиха изпълнителната власт на блока да не предвижда големи реформи в този пазарен сектор.

През последния месец Европейската комисия (ЕК) проведе обществени консултации относно планираната реформа на пазара на електроенергия, която има за цел да постигне по-малка зависимост на цените на електроенергията  от цените на изкопаемите горива, и по-специално от цената на природния газ. Очаква се ЕК да представи предложението си през март, пише Euronews.

Смята се, че реформата е необходима след руската инвазия в Украйна и решението на Москва да намали до минимум доставките на газ за ЕС, което доведе до скок в цените на електроенергията и постави европейските потребители и предприятия под сериозно икономическо напрежение. Това се случи, защото цената на електроенергията в ЕС в момента се определя от най-скъпия енергиен източник, използван обикновено за нейното производство - изкопаемите горива и по-специално природния газ.

В писмо, публикувано вчера след приключването на обществените консултации, Дания, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург и Нидерландия заявиха, че „всяка реформа, надхвърляща целевите корекции на съществуващата рамка, трябва да бъде подкрепена от задълбочена оценка на въздействието и не трябва да се приема в кризисен режим". 

Седемте държави са категорично против удължаването на временния данък върху неочакваните печалби в производството на електроенергия, генерирана от енергийни източници, различни от природния газ, за да не се подкопае "доверието на инвеститорите в необходимите инвестиции“ за насърчаване на прехода към възобновяеми източници. 

Същевременно, седморката подкрепи създаването на повече взаимовръзки, по-добър капацитет за съхранение и улеснен избор на потребителите между динамични договори и такива с фиксирана цена – мярка, която според седемте държави "трябва да е доброволна" и "да не се налага със задна дата".

Тези позиции са в рязък контраст с предпочитанията на други страни, включително Франция и Испания, чието производство на електроенергия се захранва до голяма степен съответно от ядрени и възобновяеми източници. 

В неофициален документ, публикуван в края на февруари, се казва, че Испания например би подкрепила „фундаментална реформа на пазара на електроенергия в ЕС“, основана на дългосрочни договори, за да се осигурят цени в съответствие със средните разходи, сигурност на доставките и стимули за възобновяеми източници, съхранение и управление на търсенето.

Посочвайки своето успешно „Иберийско решение”, Испания смята, че така ще се избегнат високите цени и нестабилните епизоди на стоковите пазари, водещи до скъпи и неустойчиви програми за енергийни помощи и прилагането на временни механизми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: