Учени картографират горещите точки за разпространение на наркотици в Европа

Учени картографират горещите точки за разпространение на наркотици в Европа Снимка: rand.org

Ново научно изследване показва увеличаване на метаболитните остатъци от канабис, кокаин, метамфетамини, амфетамини, екстази (MDMA) и кетамин в отпадните води на европейските градове, съобщава Euronews.

Това показва, че европейската война срещу наркотиците не върви, казват авторите на проучването от групата SCORE и Европейския център за мониторинг на наркотиците и пристрастяването (EMCDDA). 

Всички анализирани проби от отпадните води на 104 европейска града в 21 страни са показали остатъци от кокаин, което говори за по-активно разпространение, по-сериозна наличност и по-мащабна употреба на белия прах. С най-висок процент кокаинови метаболити в отпадните им води са градовете в Белгия, Нидерландия, Испания и Португалия, следвани от швейцарските Базел, Женева и Цюрих.

Според анализ на пазара на наркотици в ЕС, публикуван през 2022 г., нарастващата търговия с кокаин се дължи на нидерландските, белгийските и испанските пристанищни градове. През 2020 г. в белгийските пристанища е конфискуван почти десет пъти повече кокаин, отколкото през 2010 г. След тях с многократно увеличени количества заловен кокаин се нареждат нидерландските и испанските портове.

„Изправени сме пред нарастваща заплаха от по-разнообразен и динамичен пазар на наркотици, който се движи от по-тясното сътрудничество между европейски и международни престъпни организации“, казват от EMCDDA.

Последният анализ показа също, че канабисът продължава да бъде най-използваният наркотик в Европа, въпреки че в 15 града отпадъците му бележат спад, но в 18 са се увеличили в сравнение с 2021 г. Проучването показа също увеличено потребление на канабис и кокаин през почивните дни, което вероятно се дължи на превръщането на тези наркотици в част от развлеченията през уикенда. 

Проучването не може да предостави информация за чистотата на употребяваните наркотици - фактор, без който не може да се стигне до цялостно заключение за наркотрафика и употребата на наркотици. Все пак проучването, проведено в толкова много градове, е добра отправна точка, която ще повиши потенциала за локализиране на необходимите обществени и политически инициативи в полза на общественото здраве, смятат от EMCDDA.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: