Шотландия под ударите на бедността

Шотландия под ударите на бедността

Големият брой хора, появяващи се в хранителните банки в Шотландия преди коледните празници, разтревожи служителите на благотворителните организации

Доброволците отчитат трудния сблъсък на студеното зимно време, изключително скъпите комунални услуги и кризата с разходите за живот.

Източният регион на Файф, с население около 370 000 души, е като микрокосмос, отразяващ ситуацията в цялата страна, с множество заможни някога малки градчета, сега помрачени от празните витрини на магазините.

Файф е мястото с едни от най-високите средни цени на жилищата (€ 645 000 евро), и същевременно с най-висок процент на тийнейджърска бременност в някои от най-бедните общности в Шотландия.

Trussell Trust, който управлява четири хранителни банки във Файф, отбеляза през декември 25% увеличение на хората, търсещи помощ.

Не може да се определи „средностатистически потребител” за хората, които се оказват в извънредна ситуация, обяснява Майкъл Калдър, областен мениджър на Trussell Trust във Файф, отбелязвайки, че идването в хранителна банка „не е нещо, което хората празнуват“.

„Клиентелата е толкова разнообразна, че виждаме хора, които никога не бихме очаквали, което наистина подчертава колко зле е проектиран нашият социалноосигурителен сектор в Обединеното кралство“, казва той пред Euronews.

Според данните на Trussell Trust, всеки пети човек, който идва в хранителните банки, работи, което показва, че наличието на работа само по себе си не решава намаляването на бедността.

„Затова ние водим кампания за социално осигуряване, което осигурява защитна мрежа, и за работа, която се заплаща добре – не само да си позволим основните неща, но и да живеем комфортно. Става дума за сигурност на работното място, гъвкава работа, адекватни договори“, казва Калдър.

Хората, които идват в някоя от хранителните банки на Trussell Trust, обикновено имат право на три посещения в рамките на шест месеца, като всеки пък получават пакет със спешни храни за три дни – обикновено нетрайни продукти, понякога плодове, зеленчуци, мляко и хляб, дарени от супермаркети.

„Очевидно кризата с разходите за живот се отрази в световен мащаб, не само в Шотландия, но това е най-натоварената година, която сме имали в Trussell Trust“, казва Калдър.

„Най-страшното“ според него е, че техните наблюдения са само върхът на айсберга, като данните им не включват други благотворителни организации като социални супермаркети, обществени кухни в църкви, или центрове на Армията на спасението.

Особено безпокойство предизвикват две социални групи – младежи на възраст 16 – 24 години, и самотни хора, които няма кой да подкрепи в разходите за храна или сметките за газ и електричество.

„Сравнявайки тази с миналата година, наблюдаваме 32% увеличение на броя на раздадените хранителни пакети като цяло, 35% увеличение на броя пакети, предназначени за деца и 46% увеличение на семействата, които за първи път прибягват до използване на хранителни банки“, казва Калдър, подчертавайки мрачната статистика на бедността в Шотландия.

Както много проблеми в Шотландия обаче, бедността е станала инструмент в политическите борби. Управляващата Шотландска национална партия хвърля вината за кризата с разходите за живот директно на консервативното правителство в Лондон и шотландското правителство дори нарече кризата „цена за живота на торите”. 

„Докато шотландското правителство на SNP прави каквото може с ограничените си правомощия, за да се справи с бедността и неравенството, политиките на Уестминстър продължават да подкопават нашата упорита работа. Само с пълните правомощия на независимост Шотландия има шанс да изкорени завинаги използването на хранителни банки“ каза наскоро депутатът от SNP Крис Стивънс.

Благотворителните организации твърдят, че това е само част от историята и че шотландското правителство вече разполага с правомощията си да помогне на най-уязвимите хора в страната и да ги измъкне от бедността.

„Вярно е, че шотландското правителство няма всички правомощия, за да се справи с бедността. Те нямат пълен контрол нито върху социалното осигуряване, нито върху пазарите на труда, нито при определянето на минималната заплата” каза пред Euronews Нийл Коуън, мениджър на кампаниите в Poverty Alliance.

„Но също толкова вярно е, че шотландското правителство би могло да направи много повече с правомощията, които има – като безплатна храна в училище, безплатното пътуване с обществен транспорт за хора с ниски доходи, регулирани жилищни разходи или предоставяне на безплатни грижи за деца, което би помогнало на жените да се върнат на пазара на труда“, казва Коуан.

Майкъл Калдър от Trussell Trustе съгласен с тази оценка. Местният съвет на Файф е предвидил енергийни помощи за най-уязвимите домакинства, а последната му инициатива се нарича „Топли пространства“ – библиотеки, центрове за отдих или други обществени заведения, където хората могат да стоят на топло, да получат топла напитка и да заредят устройствата си, ако разходите за отопление на собствените им домове са непосилни. Тази схема вече работи за жителите на украинската столица Киев след седмици продължителни руски бомбардировки – но за Шотландия, която не е във война, това е реалност от ежедневието. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: