Сушата унищожава добитъка в Аржентина

Сушата унищожава добитъка в Аржентина Снимка: tastingtable.com

Дъждовният сезон в южноамериканската страна трябваше да започне преди четири месеца, но дъжд все още не вали.

Тригодишната суша е засегнала в някаква степен почти половината страна, пише Euronews. Метеоролозите смятат, че причина за това е климатичният феномен Ла Ниня, който се разразява вече три поредни години и като цяло ограничи валежите в ключови земеделски райони на Аржентина. Селскостопански експерти изчисляват, че ако през март и април няма проливни дъждове, страната може да се изправи пред тежка хранителна криза

В някои ферми в провинция Санта Фе са умрели хиляди крави, в други се виждат купища с по няколкостотин мъртви животни. Ако дъждовният сезон не настъпи, страната може да загуби половината си популация от говеда. Пресъхнали са езера и реки, а коритата им са покрити с мъртва риба. Застрашена е реколтата от царевица, пшеница и соя, тъй като в очакване на дъждовете сеитбата закъсня

Страната е най-големият износител в света на преработено соево масло и шрот, по износ на царевица заема трето място и осъществява 7% от световния износ на пшеница.  Но тази година предвижданата от борсите реколта вероятно няма да се постигне, особено при пшеницата, която сега се оценява на 11,8 милиона тона, вместо обичайните за добри години 19 милиона тона.

За повечето от най-важните селскостопански райони, в т.ч. северната част на провинция Буенос Айрес и южната част на Санта Фе, Националната метеорологична служба предвижда по-слаби от обичайното дъждове до края на февруари. 

Освен тежкият удар на селското стопанство, сушата води и до чести природни пожари. Като цяло, селскостопанският сектор очаква загуби до около $ 10 милиарда, което неминуемо ще намали БВП на Аржентина, но ще засили притока на разорени фермери към градовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: