Войната за газовата печка

Войната за газовата печка Снимка: notthebee.com

Новият конфликт, разделящ американците, започна със здравно проучване, което твърди, че 12.7 % от случаите на астма при деца в САЩ може да се дължат на газовите печки.

Съответно, член на Комисията за безопасност на потребителските продукти от квотата на демократите каза пред Bloomberg, че трябва да се обсъди забрана на газовите печки. Идеята веднага се приписа на президентската администрация и изправи републиканците „на бойна нога”, готови да защитят с живота си своите кухни. 

Котлоните със син пламък влязоха в Червената книга на републиканците, която документира опитите на демократите "да унищожават" американските ценности - електрическата крушка на Едисон (с нагреваема жичка), американската тоалетна, месото за хамбургери, големите коли, тежките камиони и дори каубойте.

В Twitter плъзнаха постове, внушаващи впечатлението, че американците се барикадират, за да опазят имуществото си. Републиканецът Рони Джаксън от Тексас, бивш президентски лекар, беше краен: „НИКОГА няма да се откажа от газовата си печка. Ако маниаците от Белия дом дойдат за печката ми, ще трябва да я изтръгнат от студените ми мъртви ръце. ЕЛАТЕ И Я ВЗЕМЕТЕ!!"

Темата зае такива мащаби, че всеки се почувства задължен да декларира своето „за” или „против” хипотетичната забрана, а прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер трябваше да обяви пред репортери, че американският президент не подкрепя подобна мярка. 

Но пламъчето на раздора от котлоните се раздуха, а се появиха и прецеденти. Много нови сгради вече се строят без газови инсталации, което автоматично изключва газовите печки. Губернаторката на Ню Йорк Кати Хочул (демократка) приветства тази строителна тенденция, призовавайки за задължителното ѝ въвеждане от 2025 г. за по-малките жилищни сгради, а за големите - от 2028 г.

Миналата година щатът Вашингтон наложи използването на електрически термопомпи в новите апартаменти и къщи, но предвид недостатъчната ефективност на електрическите уреди при по-студено време, отоплението с изкопаеми горива все още е свободно практикувана резерва. Калифорния също одобри план за прекратяване продажбата на уреди, работещи с изкопаеми горива, но правилата как точно да се осъществи това, все още се изготвят. 

Сградите генерират 40% от парниковите газове в САЩ, така че строителният сектор е една от големите цели на природозащитниците. А това означава, че войната за печките едва ли ще догори бързо, но със сигурност ще разпали нови пожари. 

От браншовата организация на ресторантьорите NYC Hospitality Alliance изразиха протеста си пред New York Post, посочвайки, че лишаването на сградите от газови инсталации може да наложи скъпи електрически подобрения в по-старите ресторанти, както и огромни разходи при откриването на нови, ако трябва да се преобразува газовото оборудване в електрическо. 

„Всеки натиск за забрана на природния газ ще повиши разходите за потребителите и ще лиши населението от една достъпна енергия“, казват от Американската газова асоциация (AGA) и предупреждават, че през следващите няколко десетилетия производството на електроенергия и преносният капацитет ще трябва да се учетворят, за да отговорят на нарастващото търсене, предизвикано от електрификацията на автомобили, отопление и домакински уреди. 

В САЩ 54% от енергийното потребление вече се задоволява от по-чисти източници като ядрена, водноелектрическа, вятърна и слънчева енергия. Планът е до 2030 г. 70% от енергийните нужди на страната да идват от „зелена” енергия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: