Франция може да ограничи енергийното захранване на някои предприятия през зимата

Франция може да ограничи енергийното захранване на някои предприятия през зимата Снимка: Euronews

Пред участниците във форума Rencontres Economiques в Екс ан Прованс в неделя министърът на икономиката Бруно льо Мер обяви, че френското правителство работи по такъв план.

„Нека се подготвим за най-вероятният вариант - пълно спиране на руския газ. Това означава да разгледаме по много специфичен начин всяка сфера на заетост, кои са компаниите, които трябва да намалят потреблението на енергия и кои са тези, които не могат да направят това, без да предизвикат по-широки индустриални последици“, обясни Льо Мер, цитиран от Euronews.

Той подчерта като причина и ниското производство на електроенергия във Франция тази година, тъй като осем ядрени реактора са затворени. Според него плановете на правителството включват попълване на запасите, „бързо построяване на станция за втечнен природен газ край Хавър”, нови ядрени реактори и ускорено развитие на възобновяемите енергийни източници.„Нека премахнем регулаторните пречки пред тези енергии, от които се нуждаем”, призова Льо Мер.

Франция не е единствената страна, която работи по подобни планове за разпределение на енергийното натоварване. Германия също призна, че го е направила. Междувременно Брюксел работи върху План за спешно намаляване на потреблението на енергия, който ще бъде представен вероятно на 20 юли. Сред мерките, които разглеждат лидерите на ЕС, е определянето на таван на цените на петрола и природния газ.

Европейската комисия обяви също, че има готовност за съвместни покупки на газ, по отработения вече модел при снабдяването на страните от ЕС с ваксини срещу Covid-19. Работи се и по координирането на националните планове и общо решение за всички държави-членки на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: