Как кучетата помагат за спасяването на давещи се

Как кучетата помагат за спасяването на давещи се Снимка: Wikipedia

Кучетата са най-верните приятели на човека не само на сушата, но и във водата.

В руската столица работи кинеложка организация, наречена „Сотер”, в която целогодишно се обучават кучета, главно от породата нюфаундленд, имащи за задача да осигурят безопасността на почиващите по плажовете през летния сезон.

Кучетата специално се подготвят за тази трудна работа, като се тренират да привличат вниманието на спасителите при опасност от удавяне.

Нюфаундлендът е изключително силно и издръжливо куче и е много добър плувец. Лапите му са снабдени с широка ципа между пръстите, позволяваща му да се придвижва бързо във водата, а структурата на муцуната му не позволява голямо количество вода да се задържа в устната кухина. Нюфаундлендът чудесно се справя, например, с избутването към брега на лодка с бедстващи пасажери.

Организацията обучава специално подбрани кучета всеки уикенд от 2010 г. насам, като развива до съвършенство природните им умения, преди да им повери същинската работа. Четирикраките спасители започват тренировките си още като палета до навършването на годинка. Те преминават общ курс на дресировка и обучение и плуват известно време в близост до брега, наблюдавайки по-големите си събратя, преди да станат част от спасителните екипи.

„Кучето не е предназначено за живот във водна среда. То се нуждае от предварителна подготовка: тренировъчна площадка, обучение за общо подчинение и изпълняване на команди. Само след като се научи да се подчинява на сушата, може да бъде пуснато във вода. В нашия спасителен отряд работят наравно водолази, нюфаундленди, лабрадори и други големи породи кучета. Обикновено след осем години интензивна работа кучетата „се пенсионират”, но имаме и „герои на труда“, които работят и по-дълго време”, споделя ръководителят на организацията Александър Бурмистров. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: