Южна Корея ще забрани със закон консумацията на кучешко месо

Южна Корея ще забрани със закон консумацията на кучешко месо Снимка: mashable.com

Лидерът на управляващата партия „Гражданска сила” обяви, че разпореждането ще влезе в сила до края на 2024 г.

След това в страната няма да се продава кучешко месо, нито ще се сервира в ресторантите, съобщава Reuters. Новинарската агенция подчертава, че традицията предизвиква критиките на международната общност и по-младите южнокорейци, които често организират митинги срещу жестоката практика.

На среща с правителствени служители и активисти за правата на животните, лидерът на „Гражданска сила” Ю Ей-донг заяви: „Време е да сложим край на социалните конфликти около консумацията на кучешко месо, като приемем специален закон, насочен към прекратяване на тази практика“.

На същата среща министърът на земеделието Чунг Хуан-геун каза, че след като законът бъде приет, правителството ще подкрепи всестранно производителите на кучешко месо, за да затворят бизнеса си. Според корейското правителство става дума за 1 150 ферми за кучета, 34 кланици, 219 дистрибуторски компании и около 1 600 ресторанта.

В момента консумацията на кучешко месо в Южна Корея е ограничена, но не е незаконна. Практиката е отразена в културата на корейския народ, а учените са проследили корените ѝ до епохата на неолита (6000 – 2000 г. пр.н.е.). 

Позовавайки се на данни от организацията за защита на животните Humane Society International, през 2019 г. USA Today съобщи, че в южнокорейските ферми всяка година се отглеждат около 2,5 милиона кучета, около 1 милион от които за месо. Същевременно южнокорейците все повече се разделят с тази традиция, като през 2020 г. 60% казват, че биха подкрепили забраната, а 84% са заявили, че не консумират кучешко, в сравнение с едва 35% през 2017 г.

През 2021 г. южнокорейският президент Мун Дже-ин предложи да се проучи възможността за забрана на консумацията на кучешко месо и обсъди с министър-председателя Ким Бу Гьом мерки за подобряване на грижките за изоставени животни. Както отбелязва южнокорейската новинарска агенция Yonhap, Мун Дже-ин и съпругата му имат няколко кучета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: