Защо в Китай е забранено да се спасява потъващ човек

Защо в Китай е забранено да се спасява потъващ човек Снимка: kitaigid.ru

За това има няколко причини едновременно

Някои от особеностите на живота и законодателството на китайците може да изглеждат твърде необичайни за чуждестранния турист.  По-специално, пристигащите тук недоумяват защо е забранено да се спасява давещ се човек. В Китай спасяването на потъващ човек наистина е забранено действие, чието изпълнение може да доведе до доста сериозни проблеми за "спасителя". Междувременно, за това има няколко причини, съобщава порталът kitaigid.ru.

Религиозна

Огромен брой китайци са дълбоко религиозни хора, които още от детстка възраст вярват в закона на кармата. Те са убедени, че ако на човек му е предопределено да се удави в река или море, то това ще се случи. И вмешателството в естествения ход на съдбата е много опасно, доколкото "спасеният" така или иначе ще загине, а "спасителят" рискува да си навлече гнева на кармата.

Да не се навреди

Давещите се трябва да бъдат спасявани от квалифицирани специалисти, които имат необходимите знания и умения за безопасно изваждане на човек от водата. Неопитните доброволци със своите небрежни действия могат само да влошат още повече нещата, като провокират допълнителни наранявания или случайно ускорят удавянето. Китайците не искат да навредят на някой, който и без това се е оказал в трудно и животозастрашаващо положение.

Платената медицина

Специално внимание заслужава финансовият въпрос за "спасяването" на човек от удавяне. Цялата медицина в Китай работи на платена основа, така че дори за оказване на първа помощ на човек, пострадал във водата, ще трябва да се плати. При това, задължението за заплащане на услугите на медиците се възлага на този, който ги е повикал.

Подобна особеност кара много хора да се откажат от спасяването на хора, попаднали в беда, тъй като това може да удари много силно по бюджета им. Освен това никой не гарантира, че похарчената сума ще се компенсира от самия спасен или от неговите роднини.

Измами с обезщетенията

Изключително объркващите закони на страната отварят всякакви вратички за не най-добросъвестните граждани. Все по-често в Китай възникват случаи на измами, при които уж "давещите се" впоследствие обвиняват своите "спасители" в причиняване на допълнителни физически щети. По този начин лицето, което е оказало помощ, рискува да се сблъска с плащането на внушително обезщетение, което ще отиде в джоба на измамника за последващо възстановяване от фалшифицираните телесни травми.

На давещите се в Китай имат право да помагат единствено спасителните служби

Законодателството в Китай ясно определя, че обикновените граждани не трябва да спасяват давещи се хора. Нарушаването на това правило може да доведе до сериозни проблеми. Със спасяването са длъжни да се занимават единствено служителите на спасителните служби. Тези специалисти са преминали подходящо обучение, притежават необходимите знания, умения и квалификация. Така че единствено те могат и трябва да се намесват при аварийна ситуация във водата.

С намесата на доброволци често възникват още по-опасни ситуации във водата, в рамките на които нещастният "доброжелател" също трябва да бъде спасяван.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: