Светът помага на Турция и Сирия да преодолеят щетите от катастрофалните земетресения

Светът помага на Турция и Сирия да преодолеят щетите от катастрофалните земетресения Снимка: news.sky.com

„ЕС ще подкрепи вашите общности. Никой на трябва да бъде оставян сам, когато връхлети подобна трагедия”, каза в обръщение към двете страни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи още, че през март Брюксел ще бъде домакин на донорска конференция на високо равнище, която ще събере държавите-членки на ЕС, съседни държави, членове на ООН, международни финансови и други институции, за да помогнат във възстановяването на пострадалите райони. 

Механизмът за гражданска защита на ЕС се задейства в първите часове след трусовете, съобщава на страницата си Европейската комисия. До момента са изпратени 31 спасителни и 5 медицински екипа от 23 държави, с общ състав от 1500 души и 100 обучени кучета, плюс групи строителни инженери. Предоставят се тонове храни, вода, медикаменти, палатки, одеяла и зимни облекла. 

САЩ ще предоставят $ 85 милиона помощ, пише ВВС. Във вчерашно изявление от Американската агенция за международно развитие (USAID) казаха, че средствата ще бъдат насочени към осигуряване на подслон, храна, вода и здравеопазване. 

Директорът на USAID, Саманта Пауър, вече е разположила спасителен екип от 200 души и 12 кучета, който в момента работи в турските градове Адъяман, Адана и Анкара. Групата е донесла над 77 000 кг оборудване, включително машини за разчистване на отломки. Американски войски помагат с хеликоптери в транспорта на доставките, тъй като много пътища са унищожени, каза заместник-директорът на USAID Изобел Коулман пред CBSNews вчера.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че е издало 6-месечен лиценз, разрешаващ преминаването на доставки за пострадалите райони в Сирия, така че „санкциите, наложени от САЩ, няма да попречат на усилията да помогнем на сирийския народ“, каза заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Към спасителните екипи от Европа и Америка се присъединиха и специалаисти от Индия, Южна Корея, Израел и др. Канада предвижда помощ от  $ 7,4 милиона и предлага още толкова под формата на дарения.

Световната здравна организация предупреди вчера, че "много хора оцеляват на открито, при ужасяващо лоши условия". Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че за спасителните дейности вече са разпределени $ 25 милиона и призова за повече помощи. Малък конвой на ООН е преминал от Турция в контролирания от бунтовниците северозападен район на Сирия, снабдявайки пострадалите там с отчаяно необходими лекарства, одеяла, палатки и комплекти за подслон на ООН. Същевременно, сирийски лекар каза пред ВВС, че получените лекарства и санитарни материали не стигат дори за 20% от нуждаещите се.

Очаква се главният хуманитарен координатор на ООН Мартин Грифитс да посети засегнатите райони, за да стартира оценката на нуждите след бедствие (PDNA) – инструмент на Програмата за развитие на ООН (UNDP), координираща дейностите за реконструкция и рехабилитация в пострадали райони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: