Робот с изкуствен интелект ще чисти плажовете на Европа от фасове

Робот с изкуствен интелект ще чисти плажовете на Европа от фасове Снимка: pixabay

Холандската компания TechTics представи BeachBot, интелигентен робот за почистване, който може да намери фасове на цигари, да ги вземе и прехвърли в безопасна кошница

С помощта на невронна мрежа това устройство може да намери разпръснати фасове, дори ако те са частично заровени в пясъка.

Четириколесният робот е оборудван с две бордови камери, благодарение на които идентифицира боклука и избягва хора и други предмети.

След като разпознае филтъра от изпушената цигара, BeachBot го хваща, повдига и поставя в контейнер, чието съдържание впоследствие се изхвърля от хората.

Роботът се захранва от батерия и може да работи до 1 час.

За да обучи невронната мрежа да разпознава изпушените цигари, екипът на TechTics трябвало да покаже на робота хиляди снимки на фасове, лежащи в различни състояния, включително частично скрити в пясъка.

За събиране на изображенията е използвано приложението Microsoft Trove, чрез което хората могат да изпращат своите изображения за анализ срещу награда от 25 цента за всяка направена снимка. Досега са събрани 200 полезни изображения от необходимите 2000.

В момента BeachBot почиства плажа Scheveningen в холандския град Хага. По време на тест през септември 2020 г. той е събрал 10 фаса за 20 минути.


Цигарените фасове са най-често срещаните лични вещи, които могат да бъдат намерени на плажовете, а бреговата линия е последното препятствие за отпадъците преди навлизането в морето.

Филтрите от изпушени цигари, разпръснати по плажовете, бавно отравят костенурки, птици, риби и други същества, като по този начин замърсяват екосистемата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: