Еколози смятат Coca-Cola за главна причина за "умирането" на плажовете

Еколози смятат Coca-Cola за главна причина за "умирането" на плажовете Снимка: Unsplash

Изход от ситуацията може да бъде въвеждането на допълнителна такса за купувача за еднократна опаковка на стоките

Компанията Coca-Cola е основният производител на пластмасови бутилки и кутии, които замърсяват плажовете във Великобритания, съобщава The Guardian.

Благотворитеолната организация Surfers Against Sewage (SAS) е провела изследване, в което около 4 000 доброволци  събирали боклук по плажовете.

По време на кампанията доброволци изминали около 11 хиляди мили (17,7 хиляди километра) и събрали опаковки от 10 хиляди търговски марки, които принадлежат на 328 компании.

При това 65% от всички събрани отпадъци се падали само на 12 компании: Coca-Cola, PepsiCo, AB InBev, McDonald's, Mondelez International, Heineken, Tesco, Carlsberg Group, Suntory, Haribo, Mars и Aldi.


И най-често се натъквали на празни опаковки на кока-кола.

В SAS считат изход от ситуацията въвеждането на система за „възстановяване на депозит“, която предполага допълнително плащане от страна на купувача за еднократна опаковка на стоките, като той може да си върне парите, ако предаде празна опаковка в пункт за събиране.

Coca-Cola вече изрази съжаление за това.

"Цялата ни опаковка е 100% рециклируема. Нашата цел е да рециклираме колкото е възможно повече, за да пуснем отново опаковките", казват от компанията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: