Стивън Роуч: Може да се случи сериозен срив на долара

Стивън Роуч: Може да се случи сериозен срив на долара Снимка: pixabay

Светът изпитва съмнения относно някога широко приетата презумпция за американската изключителност.
За това в публикация за агенция Bloomberg разказва Стивън Роуч, преподавател в Йейлския университет и бивш председател на азиатския отдел на един от най-големите финансови конгломерати в света, Morgan Stanley.

Според него всички сегашни аргументи в защита на долара се свеждат до политика, но от икономическа гледна точка не всичко е толкова просто.

    „Моята прогноза, че може да се случи снижение на стойността на долара с 35% в близко бъдеще, е оправдана от гледна точка на сравнението между САЩ и валутите от голямата кошница на търговските партньори на Америка“, казва финансистът.

В тази връзка той обръща внимание на реалния ефективен обменен курс, който се изчислява от Банката за международни разплащания. В трансграничните търговски потоци на първо място е Китай, следван от еврозоната, Мексико, Канада и Япония.

    „Тези пет държави (регионът в случая с еврозоната) представляват 72% от общата търговия в  широкия индекс на щатския долар - обяснява Роуч. - Допълнителни 13% идват от държавите от 6-а до 10-а позиция: Южна Корея, Великобритания, Тайван, Индия и Швейцария. Топ 10 от обемите представляват 85% от трансграничната търговия на Америка."

По този начин сценарият за отслабване на долара изисква комбинация от укрепващите се юан и евро. От съществено значение са валутите на Мексико и Канада, с които САЩ имат споразумение за свободна търговия. Тези страни представляват 25% от преработвателната промишленост на САЩ.

Говорейки за ситуацията с китайския юан, авторът отбелязва мащабната структурна реформа на КНР. Преходът от производство към услуги, от инвестиционен и експортно ориентиран растеж към ориентиран към потребителите растеж и либерализацията на финансовата система показват, че юанът ще бъде сериозно засилен в бъдеще. Дори антикитайската политика на Вашингтон няма да попречи на това, сигурен е експертът.

Еврото, въпреки скептицизма на експертите, успя да преживее катаклизмите, с които ЕС се сблъсква през последните 10 години. Роуч отбелязва, че липсата на общоевропейски механизъм за фискални трансфери прави невъзможно да се издържи на неизбежния стрес от асиметрични шокове, но съобщенията за „предстоящата смърт“ на еврото са силно преувеличени.

    „Тъй като Китай и еврозоната представляват 40% от търговията на САЩ, аз ще бъда първият, който би се съгласил с това, че аритметиката за срива на долара няма да  се получи, ако тези две валути не нараснат значително, както очаквам - продължава финансистът. - Освен това, тъй като и двете страни страдат от дългогодишен профицит по текущата сметка, въпреки че през последните години рязко намаля в Китай, поскъпването на валутата е класически начин за справяне с този дисбаланс.“

Освен това укрепването на други валути също ще се отрази негативно на долара. Това важи особено за японската йена, сигурен е авторът. Той също така дава оценка и на ключовия контрааргумент на прогнозите за срива на американската валута.

Става въпрос за резервния статут на долара. Той принуждава други държави да използват долара за извършване на международна търговия. Според Банката за международни разплащания обаче през последните 20 години делът на долара в официалните валутни резерви е намалял с 10% - от 70% през 2000 г. до по-малко от 60% сега.

Роуч е уверен, че този низходящ тренд ще се ускори през следващите години, предвид деструктивната политика на Съединените щати и прехода към многополюсен свят.

Ако единствената надежда на долара се крие в неговата „безалтернативност“, тогава това  по-скоро е проблем.

    „Да, по-слаб долар ще увеличи конкурентоспособността на САЩ, но само за известно време. Въпреки гордостта от американската изключителност, никоя водеща държава никога не е обезценявала своя път към устойчив просперитет“, отбелязва Роуч.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: