Питър Шиф прогнозира неизбежен срив в цената на биткойна

Питър Шиф прогнозира неизбежен срив в цената на биткойна

Питър Шиф прогнозира срив в цената на биткойна на фона на високите цени на златото

Според експерта границата от $41 хиляди може да се превърне в локален максимум в цената на биткойна на фона на затихващото спекулативно вълнение около одобрението на ETF.

Питър Шиф, главен пазарен стратег в инвестиционната компания Euro Pacific Asset Management, заяви, че спекулативната лудост около Bitcoin ETF скоро ще приключи и сривът в цената на първата криптовалута ще бъде по-впечатляващ от възхода ѝ през последните месеци.

Според експерта границата от 41 хиляди долара може да се превърне в местен максимум в цената на биткойна (BTC), за разлика от златото, чиято цена надхвърли 2100 долара за унция за първи път в историята.

Сутринта на 4 декември курсът на биткойна надхвърли $42 хил. Последният път, когато биткойнът се търгуваше над $40 хил., беше през април 2022 г.

В средата на октомври курсът на първата криптовалута започна да расте бързо на фона на новините за възможното одобрение на спот борсово търгуван фонд (ETF) за биткойн от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC). За по-малко от месец цената на биткойна се повиши с почти $10 хиляди.

Защо биткойн спот ETF е толкова важен?

Различни ETF, включително злато, имат трилиони долари активи под управление. Общоприето е в общността на криптовалутите, че дори малък процент от този капитал може да окаже влияние върху световния крипто пазар в бъдеще. Ако спот биткойн ETF-ите бъдат одобрени, търсенето на криптовалута ще се увеличи: при закупуване на дялове от фондове се предполага предлагането на биткойна като базов актив, тоест директното му закупуване на пазара, което влияе върху курса.

Питър Шиф е един от най-известните критици на първата криптовалута. През 2011 г., когато BTC струваше около $1, той каза, че би предпочел да инвестира $10 000 в злато, отколкото в биткойни, тъй като не се знае какво ще се случи с биткойн след няколко години. Оттогава първата криптовалута  поскъпна  с повече от 4 милиона процента.

Миналия август, когато биткойнът се търгуваше за $24 000, Питър Шиф каза, че първата криптовалута никога няма да се върне до рекордния си връх от $69 000 и ще падне под $10 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: