Технологични гиганти планират презокеански кабели към Южна Азия

Технологични гиганти планират презокеански кабели към Южна Азия

Кабелите ще са първите, които ще свързват директно Северна Америка с някои от основните части на Индонезия

Технологичният гигант Facebook обяви, че планира да прокара два нови презокеански кабела, за да свърже Сингапур, Индонезия и Северна Америка. Това ще се случи в рамките на съвместен проект с Google и регионалните телекомуникационни компании, съобщава Ройтерс. Целта е да се увеличи капацитетът на интернет свързаността между регионите. 

Според Кевин Салвадори, вицепрезидент на Facebook по мрежовите инвестиции, кабелите ще са първите, които ще свързват директно Северна Америка с някои от основните части на Индонезия. Освен това ще увеличат свързаността с централните и източните провинции на четвъртата по брой население страна в света. 

Кабелът, наречен Echo, ще се изгражда в партньорство с Google и индонезийската телекомуникационна компания XL Axiata, като планът е да бъде завършен до 2023 г., съобщи още Салвадори. Вторият кабел, наречен Bifrost, ще се изгражда в партньорство с Telin, звено на индонезийската Telkomsel, и от сингапурския конгломерат Keppel. Очаква се той да бъде приключен до края на 2024 г. Двата кабела, които ще трябва първо да бъдат одобрени от регулаторите, следват предишни инвестиции на Facebook в изграждането на свързаност в Индонезия – един от нейните пет ключови пазара в глобален мащаб. 

Въпреки че 73% от 270-те млн. души население на Индонезия са онлайн, повечето имат достъп до мрежата през мобилни данни, а под 10% използват широколентова връзка, показва проучване от 2020 г. на Асоциацията на индонезийските интернет доставчици. Редица места в страната остават без интернет достъп. В плановете на Facebook от миналата година влиза разполагането на 3000 км кабелна инфраструктура в 12 индонезийски града. 

Отвъд кабелите за Югоизточна Азия, Facebook продължава да развива по-мащабните си подводни планове, свързани с Азия, включително с Pacific Light Cable Network (PLCN), твърди Салвадори. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: