Очаква се 8,2% срив на гръцката икономика през тази година

Очаква се 8,2% срив на гръцката икономика през тази година Снимка: wikimedia.org

Икономиката на Гърция ще претърпи свиване в размер на 8,2% през настоящата година заради ефектите на пандемията от COVID-19. Това заяви гръцкото правителство в понеделник, когато внесе в парламента за обсъждане проектобюджета за 2021 г.

Проектът за бюджет на страната е бил съставен „в условия на безпрецедентна несигурност поради невъзможността да се определи кога ще бъде краят на кризата, предизвикана от коронавируса", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. 

Преди близо две години Гърция приключи периода на няколко спасителни програми. Този период продължи 8 години, като по време на него страната бе принудена да направи сериозни съкращения на разходите си и да увеличи значително данъците, така че да успее да отговори на критериите за отпускане на спасителни заеми.

Финансовата криза, в която изпадна гръцката държава, доведе до огромното покачване на безработицата и до унищожаването на една четвърт от гръцката икономика.

Очаква се външният дълг на Гърция да достигне 337 милиарда евро през тази година, което е 197,4  от брутния вътрешен продукт на страната. Според проектобюджета външният дълг ще спадне до 342 милиарда евро през следващата година, или 184,7% от БВП на Гърция.

Прогнозите за безработицата в страната също не са особено добри. Очаква се тя да се покачи до 18,6% през тази година, докато през 2019-а е била 17,3 %. За 2021 г. се очаква нивото на безработницата в Гърция да бъде 16,5%.

Говорителят на гръцкото правителство каза още, че прогнозираното ниво на рецесия за 2020-а е в по-малки нива от предвидените 8,7% свиване, изчислени за еврозоната като цяло.

Очакванията са икономиката на Гърция да отбележи ръст със 7,5%, така че „гръцките граждани няма да усетят промяна в доходите си", се казва в проектобюджета за 2021 г.

Основният бюджетен баланс, което е реалният бюджет без разходите за погасяване на дълга, ще отбележи дефицит в размер на 6,2% през тази година и ще остане в дефицит от около 1% през следващата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: